Companii

A&D Pharma a angajat 800 de oameni anul trecut pentru distributie si retail

A&D Pharma a angajat 800 de oameni anul trecut pentru distributie si retail

Lantul Sensiblu, liderul pietei locale de profil, si-a marit cu 31 de unitati numarul de farmacii

01.03.2007, 17:21 470

Compania A&D Pharma, care reuneste distribuitorul de medicamente Mediplus si lantul de farmacii Sensiblu, a angajat 800 de persoane anul trecut, in departamente precum vanzari, operational, marketing si IT, dar si farmacisti pentru reteaua de retail pe care o opereaza.
In urma acestei ample campanii de recrutare, numarul total al angajatilor grupului depasea 3.000 de persoane la sfarsitul anului trecut, potrivit informatiilor companiei. Spre comparatie, in acest moment, cei mai mari angajatori din industria farmaceutica sunt producatorii, iar pentru cei mai importanti dintre ei, numarul mediu de angajati se plaseaza in jurul a aproximativ 1.000 de oameni.
"Pentru 2007 cele mai multe joburi se vor crea in zona de executie si zona de middle management", a explicat Brandusa Fecioru, HR director al A&D Pharma.
Companiile din industria farmaceutica au fost in 2006 printre cei mai activi angajatori din economie, toti jucatorii demarand procese ample de recrutare. Si pentru 2007 se prefigureaza un deficit de oferta de munca in sector.
"Va fi un an in care se va mentine tendinta de crestere a pietei, se va accentua concurenta si se va simti nevoia de dezvoltare si diversificare a serviciilor oferite. Urmand trendul din anii precedenti, A&D Pharma isi va continua si in acest an proiectele de dezvoltare, fiind in permanenta conectati la ce se intampla in piata", a spus Brandusa Fecioru.
Astfel, de la inceputul anului trecut, pe segmentul resurselor umane din industria de profil, se poate vorbi de o criza. Iar ritmul sustinut al vanzarilor determina companiile sa investeasca puternic in consolidarea echipelor de vanzari.
"Pentru 2007 ne-am propus sa dezvoltam un program mai amplu de recrutare studenti si absolventi, dar sunt posturi care necesita un nivel de expertiza si trebuie astfel sa ne orientam catre piata fortei de munca ce prezinta deja ani buni de experienta", a explicat Brandusa Fecioru.
In aceste conditii, salariile din industrie au crescut si ele, potrivit ultimelor informatii disponibile, angajatii din industria farmaceutica fiind cel mai bine platiti din economie, cu un salariu mediu brut de 828 de euro, potrivit studiului Paywell 2006, realizat de PricewaterhouseCoopers. A fost pentru prima data cand salariile din aceasta industrie le-au depasit pe cele ale angajatilor din banci.
In 2006, angajari masive au facut si producatorii, in special pentru consolidarea echipelor de vanzari. Jucatori precum Terapia Ranbaxy, Zentiva sau Biofarm au cautat sa-si intareasca echipele inainte de 1 ianuarie 2007.
Biofarm spre exemplu a anuntat ca si-a dublat anul trecut numarul de reprezentanti medicali si de vanzari, recrutarile urmand sa continue si in acest an, cand compania ar putea ajunge la 100 de persoane in departamentul de marketing si de vanzari.
La sfarsitul anului 2005, producatorul avea in total 333 de angajati, potrivit datelor existente pe site-ul Ministerului de Finante.
Venitul unei persoane care, spre exemplu, lucreaza ca reprezentant medical la nivel de producator de medicamente este cuprins intre 800 si 1.100 de euro. Insa salariul fix nu este singurul beneficiu al reprezentantilor medicali. Bonusurile sunt de maxim 10% din salariu, iar la acestea se adauga masina si telefonul de serviciu.
Grupul A&D Pharma a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri consolidata neauditata de 329 de milioane de euro, potrivit rezultatelor preliminare ale companiei, ceea ce reprezinta o crestere de 33% fata de 2005.
Mediplus, divizia de distributie a grupului, ar putea raporta o crestere anuala a cifrei de afaceri neconsolidate de 36%, de la 209,6 milioane de euro la 286 milioane de euro. Totodata, cifra de afaceri neconsolidata inregistrata de Sensiblu ar putea ajunge la 90 de milioane de euro, de la 63,1 milioane de euro la finalul anului 2005.
Cota de piata detinuta de Mediplus pe segmentul vanzarilor catre farmacii a fost de 23,5% in luna decembrie a anului trecut, fata de 18,2% in aceeasi luna a anului precedent, potrivit datelor Cegedim citate de companie.
Distribuitorul opereaza un sistem logistic la nivel national format din 12 depozite situate in 12 orase. Lantul Sensiblu, liderul pietei locale de profil, si-a marit cu 31 de unitati numarul de farmacii pe care le opereaza prin achizitii sau noi deschideri. A&D Pharma s-a listat anul trecut pe Bursa din Londra.
Principalii concurenti ai Mediplus sunt Relad, Polisano, Farmexim, Farmexpert, Fildas Trading.
Cele mai importante retele de retail sunt Sensiblu, Help Net, Catena, Dona, City Pharma, Centrofarm.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO