Companii

A început prescrierea electronică de medicamente, dar numai pe „hârtie“

 A început prescrierea electronică de medicamente, dar numai pe „hârtie“

Foto: Shutterstock

Autor: Ioana David

04.06.2012, 00:03 233

Prescrierea de medicamente în sistem electronic a început la 1 iunie, moment de la care medicii de familie pot testa noul sistem într-un program pilot, dar până acum nici aceştia şi nici farmaciile nu s-au înghesuit să treacă la formatul digital.

Contactat de ZF, Ovidiu Wencz, directorul general al Famaciilor Dona, una dintre cele mai extinse reţele din România, a spus nu s-au eliberat reţete în format electronic la nivelul companiei pe care o reprezintă şi că se utilizează în continuare vechiul sistem. Mai mult chiar, întregul proiect este învăluit în ceaţă, în condiţiile în care nu este clar dacă termenele avansate de fosta conducere a CNAS vor fi respectate.

Într-un grafic de implementare avansat anterior, CNAS spunea că timp de o lună ar fi trebuit să experimenteze acest proiect, din iulie să poată fi utilizat de toţi medicii de familie, să existe o perioadă de graţie de câteva luni în care prescrierea electronică să circule în paralel cu cea clasică, iar de anul viitor să fie utilizată numai prescrierea electro­nică. Între timp însă, conducerea CNAS care avansase acest calendar şi-a dat demisia: Lucian Duţă, fostul preşedinte pe 7 mai, iar Dorin Ionescu, directorul general, pe 29 mai. Actualul preşedinte al instituţiei, Doru Bădescu, nu a anunţat niciun calendar de imple­mentare vizavi de acest proiect, astfel că nu este clar când va începe.

Ce este prescripţia electronică

Prescrierea electronică înseamnă că medicii de familie vor completa reţetele pe calculator, alegând dintr-o listă predefinită medicamentele şi dozajul corespunzător, apoi vor tipări reţeta pe care o vor înmâna pacientului. Cu aceasta pacientul merge la farmacie, unde i se scanează codul de bare de pe document şi i se eliberează medica­mentul. Potrivit datelor oferite anterior de CNAS, reţetele electronice vor uşura procesul de prescriere a medica­mentelor, se vor evita erorile de prescriere, dar şi dificultăţile de citire.

Lunar, în România se eliberează peste 3,4 milioane de reţete, iar pro­iectul reţetei electronice se finanţează din bani europeni, fiind estimat la peste 10 mil. euro. Noul mod de prescriere este valabil numai pentru medicii de familie şi farmacii, spitalele nefiind vizate. Odată cu implementarea noului sistem, prescrierea de medicamente ar fi trebuit urmărită mai strict, astfel că nu ar mai fi fost prescrise pastile dacă doza maximă era depăşită sau erau contra­indicate într-o afecţiune.

Potrivit datelor Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) citate de Mediafax, peste o treime dintre cei 12.000 de medici de familie lucrează în rural şi ar putea avea probleme cu implementarea reţetei electronice.

Informatizare de 100 mil. euro

Prescrierea electronică face parte dintr-un proiect mai amplu de infor­matizare a sistemului de sănătate, care a început în urmă cu zece ani cu sistemul informatic unic integrat (SIUI), con­tinuă cu prescripţia elctronică, apoi cu cardul de sănătătate şi dosarul elec­tronic.
SIUI este funcţional de la finalul anului 2010 şi este practic baza de date cu care lucrează medicii. Odată cu implementarea SIUI, orice medic de familie se poate conecta la această bază de date prin intermediul unui soft de pe calculator, care îi oferă informaţii actualizate despre numărul pacienţilor de pe lista sa, dacă pacientul este salariat sau nu, iar prin completarea serviciilor pe care le prestează informaţiile ajung în acelaşi timp la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, dar şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Cu toate acestea au existat mai multe plângeri cu privire la modul greoi în care funcţionează, iar la numai o lună de la lansare a picat.

Pentru SIUI, CNAS a cheltuit aproximativ 100 mil. euro în intervalul 2003- 2010, potrivit unui raport al Curţii de Conturi. Pentru pacineţi, SIUI a adus certitudinea că pot verifica online dacă sunt sau nu asiguraţi, însă facilitatea nu este folosită şi de medici, care solicită în continuare adeverinţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO