Companii

Accor este interesat sa cumpere cartierul de vile Satul Francez

29.03.2004, 00:00 34



Lantul hotelier francez Accor si-a manifestat interesul pentru achizitia cartierului rezidential Satul Francez, care ar putea fi scos la vanzare in cadrul procedurii de executare silita.



Satul Francez este proprietatea companiei World Trade Center Bucuresti (WTCB), de la care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) are de recuperat datorii de circa 78 mil.$. Pentru recuperarea acestor datorii AVAB ia in considerare vanzarea unei parti din activele societatii, printre care si Satul Francez.



"Inca nu am decis sa vindem aceste active, dar deja o serie de companii si-au manifestat interesul pentru cumpararea lor. Lantul hotelier Accor si-a manifestat interesul pentru satul francez, dar si alte companii de turism din Romania", a declarat ieri Mihai Ursache, vicepresedintele AVAB, care este si presedinte al Consiliului de Administratie al WTCB.



Accor, care este unul dintre cele mai importante lanturi hoteliere din lume, detine deja o participatie de 5% din capitalul WTCB.



"Decizia va cu privire la modul in care Statul isi va recupera datoriile de la WTCB va fi luata la inceputul lunii mai, dupa ce va fi achitata ultima rata catre creditorii francezi. Deocamdata sunt trei scenarii posibile: esalonarea integrala a datoriei, dar care presupune o perioada de recuperare de circa 20 de ani, executarea silita integrala, si o varianta mixta, care sa presupuna excecutarea a anumitor active - dintre care Satul Francez si Clubul Francez. De asemenea nu se exclude nici posibilitatea unei conversii a creantei in actiuni - ceea ce inseamna ca statul va deveni din nou actionarul majoritar al societati - si cotarea la bursa de valori ", explica Ursache.



Situat in apropierea lacului Herastrau, Satul Francez este un ansamblu de 69 de vile si apartamente rezidentiale.



"Anul trecut Satul Francez a avut un grad de ocupare de 98% si a contribuit cel mai mult la profitul companiei. Chiria medie pentru o vila este de 3.300 de euro pe luna", a mai spus Ursache.



WTCB a inregistrat anul trecut un profit de 5,3 mil.euro, iar pentru acest an administratorii asteapta un profit de net de 5,6 mil.euro. "WTCB este una dintre cele mai profitabile companii din Romania cu rata a profitabilitatii de 34-36%", a explicat Ursache.



Clubul francez cuprinde piscina, terenuri de tenis acoperite si neacoperite, centru de fitness, camere pentru masaj, teren de squash, sauna si jacuzzi. Cele doua active sunt evaluate de specialisti la 15,5 mil.euro.



Complexul WTCB - alcatuit din hotelul Sofitel, spatii pentru birouri, galeria comerciala World Trade Plaza si Satul Francez - a fost construit in 1994, fiind finantat de un consortiu de banci franceze cu garantia statului roman.



Deoarece compania nu si-a mai achitat ratele catre banci, obligatiile sale au fost preluate de catre statul roman prin Ministerul Finantelor.



Din cele 154,3 mil.euro, reprezentand creditele externe plus dobanzile, WTCB a platit 84,5 mil.euro, iar Ministerul Finantelor - 56,5 mil.euro.



In aceste conditii, din cele 78 de miliane de dolari reprezentand creante preluata de AVAB, 63,4 milioane de dolari provin de la Ministerul Finantelor si 14,9 milioane de dolari, de la Bancorex si Banca Agricola.



Dupa preluarea creantei, AVAB a transformat WTCB, cu acordul bancilor creditoare, din societate cu raspundere limitata, in societate pe actiuni si a preluat managementul companiei prin numirea in functia de presedinte al Consiliului de Administratie a vicepresedintelui AVAB, Mihai Ursache.



Actionariatul WTCB este: 45% - companiile franceze Bouygues Batiment si DeBord (care detin cate 20% din capital), si lantul hotelier Accor cu 5%, iar 55% - APAPS (20%), Tarom, SIF Muntenia, Camera de Comert si Industrie si Consiliul Municipiului Bucuresti.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO