Companii

Actionarii Greentech investesc 4,5 mil. euro ca sa faca fibre din PET-uri

14.03.2005, 00:00 208


Grupul de actionari taiwanezi care controleaza compania Greentech Buzau, singura din Romania care are ca obiect de activitate recuperarea si reciclarea deseurilor din plastic, va investi in acest an 6 milioane de dolari (4,5 milioane de euro) pentru infiintarea unei capacitati de productie a fibrelor poliesterice, folosite in industria textila. Fibrele urmeaza sa fie produse din deseurile colectate de Greentech, in principal sticle din PET, folosite ca ambalaj pentru bauturile racoritoare.


Principalul actionar al Greentech este societatea Living Plastic Industry. Compania care va opera noua capacitate de productie urmeaza sa fie Greenfiber, aceasta fiind deja infiintata.


"La inceputul lunii aprilie vom lansa productia de fibre poliesterice in urma unei investitii in valoare de 6 milioane de euro. Aceste fibre sunt folosite in industria textila pentru imbracaminte sau productia de mocheta si vor fi produse din deseurile pe care le colectam. Pana in prezent acestea erau integral exportate", spune Cristinel Dobrota, reprezentantul Greentech.


Greentech colecteaza in prezent deseuri din PET, polietilena si polipriopilena. Compania intentioneaza sa extinda, incepand din acest an, gama de deseuri de mase plastice pe care le colecteaza, intre acestea urmand sa intre polistirenul, din care se fabrica ambalajele pentru iaurt, si PVC-ul. Greentech planuieste pentru acest an investitii in valoare de un milion de euro pentru marirea capacitatii de operare cu 30% si pentru sustinerea colectarii.


Greentech a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 80 de miliarde de lei (2 mil. euro), cea mai mare parte realizata in a doua jumatate a anului. "In primele luni ale anului trecut colectam cam 200  de tone de deseuri pe luna, pentru ca la finalul anului sa ajungem la 1.000 - 1.100 de tone de deseuri lunar", spune Dobrota.


Greentech detine in prezent contracte de colectare a maselor plastice cu peste 100 de companii din Romania, o mare parte a acestora fiind societati din domeniul salubritatii. Compania a fost infiintata in urma cu doi ani de investitori taiwanezi, cu o investitie de doua milioane de euro.



Din acelasi grup de companii cu Greentech si Greenfiber mai face parte si producatorul de mase plastice Romcarbon Buzau.



Compania este detinuta in proportie de peste 50% de doua companii cu capital taiwanez:  Living Plastic Industry, care controleaza 38% din actiuni si  Unitai International, care detine 12,55%. Principalul actionar minoritar al societatii este SIF Transilvania, care controleaza 30,7% din actiuni.



Romcarbon produce filtre de masini, masti de gaze, saci de polietilena, tevi PVC si saci de polipropilena, fiind unul dintre cei mai mari producatori de caserole din polistiren expandat si cel mai mare producator de filtre din Romania.



Romcarbon este singurul producator din Romania de carbune activ, producand si folii pentru ambalat.



Romcarbon Buzau a obtinut un profit net de aproape 10 ori mai mare in 2004 fata de 2003, ajungand pana la 470.000 de euro.  Cifra de afaceri a companiei a avansat cu aproximativ 20% in aceeasi perioada, pana la 8,8 milioane de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO