Companii

Actionarii retelei de hipermarketuri Pic se uita la piata din Capitala pentru a deschide un magazin

27.11.2007, 19:12 17

"Investitiile intr-un hipermarket in Bucuresti ar putea fi de doua ori mai mari decat media pe unitate in alte orase, atat datorita pretului terenului, cat si dimensiunii magazinului si a locatiei", a spus Liviu Facaleata, directorul general al Pic Group.
Grupul are planificate pentru anul viitor investitii de aproximativ 75 mil. euro in trei hipermarketuri, dintre care doua ar putea fi deschise la Ploiesti si in Capitala.
"Nu avem asigurate inca terenurile pentru anul viitor. Vrem sa mergem tot in locatii independente, in proprietate, insa putem lua in considerare si proiecte de centre comerciale", a afirmat Liviu Facaleata.
Primul hipermarket Pic a fost deschis la Pitesti, in anul 2004, acesta fiind in prezent cea mai mica unitate a retelei romanesti de retail, cu o suprafata de vanzare de 7.000 de metri patrati.
In acest an, in Pitesti a fost inaugurat un hipermarket al retailerului francez Auchan, dupa ce la finele anului trecut pe piata si-a facut aparitia si reteaua Kaufland. "Deschiderea Auchan s-a resimtit 1-2 saptamani in fluxul nostru de clienti, apoi lucrurile au revenit la normal. Hipermarketul nostru din Pitesti, fiind deschis in 2004, a ajuns pana acum la un volum de vanzari satisfacator. Obiectivul nostru este sa mentinem vanzarile la acest nivel", a mai spus Liviu Facaleata.
Potrivit managerului, deschiderea unui hipermarket Carrefour in Pitesti in 2008, proiect anuntat deja de retailerul francez, va avea ca efect majorarea numarului de clienti in retailul modern pe piata din acest oras.
"Din ce am observat pe piata din provincie, hipermarketurile musca cel mai mult din comertul traditional si aduc clienti din zonele invecinate oraselor. Piata romaneasca are inca un potential extraordinar de mare", a completat Liviu Facaleata.
Pic Group este singurul operator de hipermarketuri de pe piata locala. O alta retea dezvoltata de investitori romani, insa in sistem de franciza, este SPAR. Cele 12 magazine SPAR sunt detinute de Astral Impex din Arad, companie controlata de fratii Ioan si Floare Cuc.
Printre cele mai mari companii autohtone din comertul cu bunuri de larg consum se mai numara Ivet, operatorul retelei de supermarketuri Ethos din Capitala.
In acest an, lanturile internationale de retail s-au extins la peste 340 de unitati, cele mai dinamice fiind hipermarketurile si magazinele dis-counter care au investit in intervalul octombrie 2006-octombrie 2007 aproape o jumatate de miliard de euro.
Retelele internationale Carrefour, Cora, Real, Auchan si Kaufland au investit aproximativ 400 mil. euro in ultimul an in Romania, pentru a ajunge la cel mai accelerat ritm de extindere al formatului de hipermarket pe piata locala. Astfel, cele cinci companii au deschis in perioada octombrie 2006 - octombrie 2007 un numar total de 31 de hipermarketuri, in conditiile in care de la intrarea formatului pe piata - in 2001 - pana in toamna anului trecut au fost inaugurate 25 de unitati.
Reteaua Pic estimeaza vanzari de peste 300 mil. lei (90 mil. euro) in cele patru hipermarketuri din Pitesti, Craiova, Braila si Oradea, ultimele doua fiind inaugurate recent.
Investitiile in hipermarketuri reprezinta principala directie de dezvoltare a grupului Pic in urmatorii 4-5 ani, cand ar putea ajunge la o retea de 8 unitati.
Pic are in prezent mai multe fabrici de produse alimentare, precum orez sau zahar, si mai multe linii de imbuteliat ulei, situate in judetul Arges.
Grupul Pic a fost infiintat in anul 1991 de fratii Penescu, acestia fiind si actionarii majoritari ai clubului de fotbal FC Arges.

Liviu Facaleata, directorul general al Pic Group

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO