Companii

Aderarea la UE va aduce un "pericol": berea ieftina germana

25.05.2005, 19:30 16

Romania se poate confrunta in 2007 cu situatia aparuta in Ungaria la momentul aderarii, cand piata a fost invadata de bere germana foarte ieftina, daca jucatorii de pe piata interna nu vor pastra costurile de productie sub cele din statele UE.

"Dupa 2007 este posibil ca piata sa fie invadata de beri ieftine, asa cum s-a intamplat in Ungaria, daca costurile de productie continua sa creasca si sa le depaseasca pe cele ale tarilor din UE.

In Romania, pretul este influentat foarte mult de costurile legate de salarii, iar acciza este la jumatate fata de nivelul celei inregistate in Ungaria la momentul aderarii", spune Shacar Shaine, presedintele United Romanian Breweris Bereprod (URBB), imbuteliatorul de pe piata romaneasca al marcilor Tuborg, Carlsberg si Skol.

URBB este controlata de un grup de investitori din Israel, iar un pachet minoritar este detinut de danezii de la Carlsberg.

Shaine spune ca anul trecut costul de productie al unui litru de bere in Romania a crescut cu 15%, insa pentru acest an apreciaza ca nu se va mentine acelasi ritm de crestere.

"Desi avem in continuare costuri mari legate de distributie - in special restrictiile impuse in unele mari orase vizavi de circulatia camioanelor grele - de cresterea recenta a accizelor cu un procent de aproape 25%, aprecierea leului ne-a ajutat sa contrabalansam aceste aspecte pentru ca materia prima o aducem din import", sustine Shaine.

URBB are platforma de productie pentru Carlsberg pentru Republica Moldova, Bulgaria si Hong Kong unde este exportata berea Skol. "Spre deosebire de piata interna, unde aprecierea leului ne-a ajutat, la export acest lucru nu mai este valabil", affirma Shaine.

URBB a decis sa lanseze pe piata romaneasca, cu ocazia Festivalului International Tuborg care va incepe aceste zile la Bucuresti, noi marci de bere din import.

"In functie de volumele pe care le vom face cu aceste marci vom decide la un moment dat daca vor incepe productia lor in fabrica noastra din Bucuresti", spune Shaine. URBB a lansat recent pe piata romaneasca berea germana Holsten (dupa preluarea de catre Carlsberg la nivel international a Holsten), iar noutatile din import sunt marcile Kilkenny - bere irlandeza - sI Weihenstephan - bere germana.

Miscarea celor de la URBB confirma trendul existent pe piata, unde au inceput sa apara din ce in ce mai multe marci importate. Importatorii mizeaza pe caderea barierelor vamale dupa aderarea Romaniei la UE, care fac in acest moment prohibitive marcile importate.

Actualmente, piata de bere importata are o pondere de sub 2% din piata, dar estimarile merg catre cresterea acesteia la 8-10%.

Piata berii a atins anul trecut 600 de milioane de euro (14 milioane de hectolitri) in crestere usoara fata de anul precedent, cand s-a oprit la 550 de milioane de euro (12,8 milioane de hectolitri).

stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO