Companii

Afaceri in stil italian: Pirelli si Benetton preiau controlul Olivetti

30.07.2001, 00:00 31



Producatorul italian de cabluri si anvelope Pirelli impreuna cu gigantul industriei textile Benetton vor achizitiona un pachet de 23% din actiunile companiei Olivetti SpA pentru sapte miliarde de euro (6,1 mld. dolari).

Pirelli, numarul 1 din Europa in ceea ce priveste productia de cabluri, va deveni astfel cel mai important actionar al companiei care opereaza Telecom Italia, liderul pietei italiene de telefonie.

Pirelli si compania de investitii a Benetton, Edizione Holding SpA, vor cumpara pachetul de actiuni de la Bell SA, un holding aflat in posesia actualului director executiv al Telecom Italia Roberto Colanino si partenerilor acestuia.

Oferta Pirelli evalueaza o actiune Olivetti la 4,17 euro, aproape dublu fata de valoarea de inchidere de vineri la bursa. "Sa platesti atat de mult este o insulta adresata tuturor celorlalti actionari ai Olivetti", spune Carlo Gentili, un partener al fondului de investitii Nextam Partners.

"Este necesar sa platesti o prima peste cotatia de la bursa, dar pretul oferit de consortiu este exagerat", a adaugat Gentili.

Cotatia actiunilor Olivetti a scazut cu aproape 30% dupa ce Colanini a orchestrat achizitia unui pachet de control al Telecom Italia pentru 30 de miliarde de dolari, cea mai mare oferta ostila din Italia.

Pirelli si Benetton vor prelua acum acel pachet de actiuni al companiei care controleaza 90% din piata italiana de telefonie fixa.

In plus, Telecom Italia detine si cel mai mare operator de telefonia mobila din Peninsula, TIM.Colanino va ramane director executiv al Olivetti si presedinte si director executiv al Telecom Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO