Companii

Afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut în primele trei luni ale anului cu 5,2%, după avansul de 7,3% al vânzărilor de alimente, băuturi şi tutun, şi de 6% al celor de produse nealimentare

Afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut în...

Autor: Roxana Rosu

05.05.2023, 09:23 63

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primele trei luni ale anului, atât ca serie brută, cu 5,2%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 5,1%, arată datele INS publicate vineri.

Pe serie brută, creşterea a fost susţinută de vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun, cu un plus de 7,3%, şi de vânzările de produse nealimentare, care au crescut cu 5,9%. Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a rămas la acelaşi nivel ca în perioada similară a anului trecut.

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 6%, vânzările de produse nealimentare cu 5,3% şi cele din comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate cu 0,2%.

În luna martie, volumul cifrei de afaceri din comerţ s-a majorat cu 7,3% faţă de martie 2022, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+9,5%), vânzările de produse nealimentare (+6,3%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+5,3%).

 Comparativ cu februarie 2023, în martie creşterea a fost de  17,9%, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+19,8%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+16,8%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+16,5%).

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO