Companii

Afacerile din petrochimie ale Rompetrol s-au dublat

28.12.2004, 00:00 18

Compania petrochimica Rompetrol Petrochemicals, care face parte din grupul petrolier Rompetrol, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 104,6 milioane dolari (80,4 milioane euro), valoare dubla in dolari fata de anul anterior, respectiv tripla comparativ cu 2002.
Ascensiunea puternica a diviziei de petrochimie de la Petromidia s-a bazat in ultimii ani pe o crestere a productiei de polipropilena, care a ajuns la un nivel de circa 70.000 tone pe an, dar si pe fondul strategiei de a deveni unul dintre principalii traderi de produse petrochimice din zona Balcanilor.
"Pentru 2005, previzionam o crestere cu circa 50%, pana la aproximativ 154 milioane dolari, cea mai mare parte a acestei cresteri urmand sa se bazeze pe activitatile noastre de trading", a declarat pentru Ziarul Financiar Eric Chis, director general al companiei Rompetrol Petrochemicals si vicepresedinte al grupului Rompetrol pentru dezvoltare si achizitii.
Eric Chis a condus procesul de restructurare la rafinaria Petromidia, dupa achizitia acesteia de catre grupul Rompetrol. Dupa incheierea mandatului sau, Chis impreuna cu echipa sa de restructurare de la Petromidia a preluat conducerea nou infiintatei companii Rompetrol Petrochemicals, in incercarea de a construi unul dintre cei mai puternici jucatori pe petrochimie din regiunea Balcanilor.
Rompetrol Petrochemicals a fost infiintata in februarie 2003 si este detinuta 100% de catre Rompetrol Rafinare (Petromidia), principala companie a grupului care opereaza rafinaria Petromidia.
Compania activeaza pe piata locala alaturi de Oltchim Ramnicu Valcea si Arpechim Pitesti. Nici unul dintre jucatori nu are insa masa critica necesara pentru a conta in afacerile de pe piata regionala, cu atat mai mult cu cat s-a discutat intens in ultima vreme despre interesul investitorilor de a prelua Oltchim de la stat, care este strans legat de Arpechim Pitesti, sursa de materii prime a combinatului valcean.
Pe de alta parte, Rompetrol are nevoie sa reporneasca facilitatile de piroliza si producere piroliza, nivelul estimat al investitiilor de modernizare fiind estimat la circa 100 milioane dolari, in timp ce construirea unor capacitati noi ar costa circa 300 milioane dolari.
In acest moment, Rompetrol este foarte activ pe pietele din Turcia sau Italia.
Potentialul afacerii cu petrochimice este considerat foarte mare, dat fiind ca media de consum din Romania este de numai 16 kg per capita, fata de 33 kg in Ungaria sau 43 kg in Germania. Dealtfel, Romania face parte dintr-o zona considerata de catre specialisti ca avand un mare potential de crestere in perioada urmatoare.
Potrivit unui studiu realizat de compania de engineering Stone and Webster, partea de petrochimie a complexului petrochimic de la Petromidia nu putea depasi un grad de utilizare al capacitatii de 60%, pentru ca asa fusese proiectata. Pentru a fi profitabila, este necesara utilizarea a minim 92% din capacitate. Petrochimia de la Petromidia a fost pornita pentru perioade foarte scurte de timp, in 1989 si 1996. Initial, oficialii Rompetrol estimau ca repornirea petrochimiei va costa 15-20 mil.$, insa nivelul necesar este cu mult mai mare.
Investitiile preconizate, in suma de 70 mil. $, vor fi directionate pentru repornirea instalatiilor de piroliza si doua unitati de producere a polietilenei.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO