Companii

Afacerile Enel s-au majorat cu 6%, la 555 mil. euro

17.03.2008, 19:08 17

Grupul italian energetic Enel, prezent pe piata locala prin intermediul distributiilor de electricitate Electrica Banat si Electrica Dobrogea, a inregistrat anul trecut venituri de 555 mil. euro, in crestere cu 6% comparativ cu 2006, un ritm de peste doua ori mi mic comparativ cu ritmul de crestere al afacerilor grupului.
Veniturile obtinute de grup pe plan local reprezinta 1,3% din veniturile inregistrate de Enel la nivel international. Volumul de investitii derulat de italieni pe piata locala a fost anul trecut de 108 mil. euro.
Enel va prelua in aprilie pachetul de actiuni la inca o distributie de electricitate, Electrica Muntenia Sud, cea mai valoroasa filiala a Electrica. Italienii au fost desemnati castigatorii procesului de privatizare in urma cu doi ani, dar pana acum nu a fost realizat transferul de actiuni. Enel va plati 820 mil. euro pentru preluarea controlului companiei care ii va dubla prezenta pe piata locala. "Dupa preluarea Muntenia Sud vom ajunge la un numar de 2,5 milioane de consumatori, fata de cei 1,4 milioane pe care ii detinem acum prin Electrica Banat si Dobrogea. Totodata, vom ajunge la o cota de piata de 21% pe segmentul de furnizare (comercializarea energiei electrice), de la 11%, si la 27% pe partea de distributie (transportul energiei electrice prin retele), de la 15%, cat avem acum", a spus Carlo Tamburi, directorul diviziei internationale din cadrul Enel.
In ceea ce priveste investitiile pe partea regenerabila, Enel spune ca in continuarea celor 175 MW detinuti dupa achizitia Blue Line, o companie romaneasca ce detine proiecte eoliene in zona Dobrogei, ar putea dezvolta capacitati de pana la 350 MW pentru productia de energie regenerabila. "Romania este un loc bun pentru astfel de proiecte cu o legislatie potrivita in privinta certificatelor verzi. Prin preluarea Blue Line am achizitionat practic posibilitatea de a dezvolta o capacitate de 300-350 MW", a spus Fulvio Conti, directorul general executiv al Enel.
In prezent, Enel este implicat in proiectul reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda.
"Daca vom fi acceptati la finalul negocierilor pentru cele doua reactoare, procentajul nostru va fi de minimum 15% din proiect", a mai spus Tamburi. Potrivit celor mai recente informatii, patru parteneri, CEZ (Cehia), Electrabel (Belgia), Enel (Italia) si RWE (Germania), vor avea cote egale de 15%, Iberdrola (Spania) si Mittal Steel (Romania) vor avea 10% fiecare, iar statul prin Nuclearelectrica va controla 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO