Companii

Afacerile producatorului de mobila Famos, afectate de curs

21.09.2007, 14:04 38

Producatorul de mobilier din lemn masiv Famos din Odorheiu Secuiesc estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de aproximativ 8,5 mil. euro, in stagnare fata de anul trecut, aspect datorat in mare masura cursului nefavorabil leu-euro din prima parte a anului.
"Estimam ca vom realiza in acest an un volum al vanzarilor apropiat de cel inregistrat in 2006, luand in considerare faptul ca 96% din productia noastra in momentul de fata este destinata exportului, activitate influentata in mod direct de raportul leu-euro nefavorabil pentru toti exportatorii de pe aceasta nisa de piata. Ca urmare, una dintre solutiile de crestere a vanzarilor Famos pentru viitor va fi promovarea produselor proprii pe piata interna, in special a articolelor semifabricate si a componentelor de mobila", a declarat pentru ZF Transilvania Tibor Dobay, director general al companiei Famos.
Famos a investit in perioada 2006-2007 1,5 mil. euro in relocarea productiei de mobila intr-o hala achizitionata in localitatea Odorheiu Secuiesc, iar planurile de investitii si dezvoltare ale companiei pentru a doua jumatate a acestui an prevad finalizarea lucrarilor de modernizare a noii fabrici.
Compania produce diverse tipuri de mobilier din cires si stejar, articole comercializate sub numele Louis Philippe, Avena, Impuls, French Kitchen, Furore, Linate, Olmo, Athene, Linz, Vivaldi, Bolzano, Taunus si Rosenheim. Famos desfasoara in prezent activitati de export al mobilierului din lemn masiv combinat cu elemente furniruite pe pietele din Germania, Suedia, Olanda, Ucraina, Rusia si Marea Britanie.
"Consolidarea companiei noastre pe piata va fi influentata de completarea gamelor existente cu noi modele de mobila concepute pe baza proiectelor venite din partea propriilor parteneri de afaceri", spune Tibor Dobay.
Potrivit acestuia, comercializarea produselor la export se face pe pietele din Uniunea Europeana si Europa de Est, aproximativ 55% din marfuri fiind livrate direct de la producator la magazine, iar restul de 45% din produse sunt comercializate de catre angrosisti.
"In momentul de fata detinem pe piata locala trei puncte de vanzare si 15 clienti in tara si intentionam ca pentru viitor sa extindem activitatea noastra pe piata din Romania prin deschiderea unor noi puncte de lucru", spune Tibor Dobay.
Potrivit jucatorilor de pe aceasta nisa de piata, exporturile catre pietele occidentale au consemnat o scadere de aproximativ 4% in prima jumatate a acestui an comparativ cu primul semestru din 2006 si se inscriu in tendinta descrescatoare moderata inregistrata in ultimii 2-3 ani.
Compania Famos a fost infiintata in anul 1948 ca o cooperativa mestesugareasca, devenind in 1991 societate pe actiuni cu capital integral de stat. In 1999 a avut loc privatizarea companiei, actionarii fiind persoane fizice din conducerea companiei si S.I.F. Banat-Crisana. Obiectul principal de activitate al companiei este productia diferitelor tipuri de mobilier, numarul de angajati ai firmei in prezent fiind de 700 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO