Companii

Agip cumpara benzinarii de la particulari

14.03.2006, 00:00 16

Agip Romania, filiala locala a gigantului petrolier italian Eni, va deschide in perioada urmatoare inca doua benzinarii localizate in Capitala.

Italienii au achizitionat ambele statii de la benzinari particulari in locatii din cartierul Militari, respectiv pe Calea 13 Septembrie, in apropierea hotelului Marriott.

Dupa ani de zile in care reteaua de benzinarii a stagnat in jurul a 20 de statii, operatorul italian ajunge astfel la 26 de benzinarii dintre care 18 se afla in proprietate Agip, restul fiind detinute in diferite procente de catre operatorul italian in colaborare cu alti operatori privati.

Noile puncte de alimentare deschise, desi putine la numar, confirma declaratiile facute de fostul sef al Agip Romania, Antonio Cambiotti. Anul trecut, chiar inainte de plecarea sa de la sefia afacerii locale a gigantului italian, Cambiotti declara ca strategia grupului in ceea ce priveste pozitia pe piata romaneasca este consolidarea si extinderea.

Rezultatele financiare obtinute in 2004, an in care Agip Romania a profitat din plin de scumpirea produselor petroliere la fel ca orice alta companie din sectorul de profil si a reusit sa obtina profit pentru prima data de la intrarea pe piata autohtona, justifica decizia de extindere luata recent. Astfel, compania a obtinut in 2004 un profit net de 610.000 de euro la o cifra de afaceri de 45 de milioane de euro.

Agip a investit pana acum aproximativ 20 de milioane de euro de la intrarea pe piata romaneasca in 1997, potrivit ultimelor date disponibile. Agip face parte din grupul petrolier italian Eni, cotat de catre specialistii in domeniu ca fiind a patra companie ca marime din Europa.

Privatizarea celei mai mari companii romanesti, Petrom, care a intrat in portofoliul grupului austriac petrolier OMV, a creat premisele liberalizarii pietei carburantilor autohtone. Acest lucru, coroborat cu ascensiunea spectaculoasa a cotatiei internationale a produselor petroliere de anul trecut, a adus operatorilor din piata de profil profituri peste asteptari.

Piata romaneasca a benzinariilor cuprinde aproximativ 2.000 de statii.

OMV este liderul pietei dupa preluarea Petrom, care dispune de o retea de circa 600 de statii, la care se adauga o retea operata sub brandul propriu. Apoi, LukOil si Rompetrol opereaza fiecare o retea formata din circa 250 - 300 de statii. Mol opereaza o retea de 137 de benzinarii dupa integrarea retelei Shell. Consumul de carburanti este in crestere pe piata romaneasca, de unde si potentialul atractiv pentru alti investitori de a intra cu operatiuni directe la nivel local. roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO