Companii

Agrana a vandut de 64 mil. euro anul trecut, cu 20% mai mult

31.03.2004, 00:00 31



Cel mai mare producator de zahar din Romania, Agrana Romania, a raportat pentru anul trecut o cifra de afaceri de peste 64 milioane de euro in crestere cu 20% fata de anul precedent. Afacerile companiei au crescut in ciuda tensiunii de pe piata, invadata de importurile de zahar ieftin din Republica Moldova si prin zonele libere.



Agrana Romania este controlata de firma austriaca Agrana Zucker.



"Pretul zaharului, mai ales cel vrac, s-a modificat foarte putin fata de 2002 si a ramas stabil chiar si in lei, pret la care se acopera numai o parte a costurilor si care aduce mari pierderi companiilor producatoare si cultivatorilor de sfecla de zahar", spune Emilian Dobrescu, general representative Agrana Romania.



El sustine ca piata este afectata de exceptarea platii taxei vamale a importului de zahar prin zonele libere, continuand cu cotele destul de mari de import cu taxe vamale reduse si terminand cu inexistenta controlului zaharului importat.



Conform estimarilor proprii, Agrana detine mai mult o treime din piata zaharului din Romania. Compania produce zahar cristal, pudra si cubic sub marca Margaritar in trei fabrici: Zaharul Romanesc Buzau, Danubiana Roman si AGFD Tandarei.



Principalii competitori ai companiei sunt Zaharul Oradea, Zaharul Calarasi, Siretul Suceava sau Zaharul Mures.



"In acest an sunt prevazute noi investitii in optimizarea productiei si a serviciilor catre clienti, noi avand deja un sistem logistic care garanteaza livrarea produselor in 48 de ore de la comanda", spune Dobrescu.



El a anuntat ca, in acest an, vor fi lansate noi produse care sa apropie oferta Agrana de ceea ce se ofera si pe piata europeana.



Compania a anuntat ca se va implica, in viitorul apropiat, in productia de zahar si va dezvolta productia de glucoza si amidon, pe fondul unei productii de sfecla de zahar foarte mici anul trecut.



"Campania de sfecla de zahar de anul trecut a fost o poveste trista atat pentru cultivatori cat si pentru producatori, in final fiind procesate din cauza secetei doar 114.000 de tone de sfecla, iar multi cultivatori nu au primit nimic pentru munca lor deoarece Ministerul Agriculturii nu a recunoscut seceta drept calamitate si astfel nu au primit despagubiri de la societatile de asigurari", sustine Dobrescu.



Acum, principalii furnizori de materie prima ai Agrana sunt cultivatorii de sfecla din Moldova, cei de porumb din Ialomita si tarile MERCOSUR (Acordul de liber schimb din America Latina) pentru importurile de zahar brut (Brazilia).



"In acest moment, multi cultivatori sunt faliti (mare parte au inca datorii neachitate din programul de prefinantare din 2003 - subventiile acordate in avans de 30%, n.red) si nu mai exista nici vointa si nici resurse financiare de a o lua de la capat cu insamantarea sfeclei in 2004. Nivelul subventiei acordat de Ministerul Agriculturii a ramas la fel ca in 2003, dar nu se va mai acorda in avans pentru achizitia de samanta cum s-a intamplat anul trecut", spune Dobrescu.



El sustine ca, la actualul pret al zaharului, cultivatorii nu sunt interesati de sfecla de zahar, iar procesatorii ezita sa contracteze pentru ca nu stiu ce cantitati vor prelua efectiv in toamna si nici ce venituri vor genera. "Din pacate, din datele actuale credem ca mai putin de 25.000 de hectare de sfecla vor fi cultivate in acest an, in scadere accentuata fata de 2003 cand au fost.40.000 hectare", afirma Dobrescu.



O alta nemultumire a celor de la Agrana, dar si a intregii industrii, este faptul ca Guvernul Romaniei ar negocia o cota cu UE de 500.000 de tone de zahar in care sa fie incluse si 113.000 de tone de izoglucoza, un zahar lichid obtinut din porumb, care este produs in cantitati infime in Romania, si care este folosit in industria alimentara. Ministerul Agriculturii a revenit, in urma cu cateva zile, cu precizari sustinand ca izoglucoza va fi negociata separat fata de cota de zahar alb.



Agrana Zucker este un producator austriac de zahar care detine unitati de productie in Ungaria, Slovacia, Cehia. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO