Companii

Agrochirnogi: Ne-am orientat spre culturi mai profitabile

23.10.2007, 19:52 111

Compania Agro Chirnogi din Calarasi, care exploateaza printre cele mai mari suprafete de teren agricol din Romania, a inregistrat in primele noua luni ale acestui an o cifra de afaceri de 10 mil. euro (33,5 mil. lei), valoare comparabila cu cifra raportata pe intreg anul trecut.
Pentru 2007 compania estimeaza un profit de 200.000 de euro la afaceri de 14,9 mil. euro. in crestere cu aproape 50% fata de anul trecut.
"Anul acesta a fost cel mai rau din cati am avut pana acum. Din cauza secetei am fost nevoiti sa modificam structura culturilor, de aceea am scazut suprafetele cultivate cu soia, care in trecut reprezenta 35% din culturi, in favoarea culturilor de porumb, deoarece costurile de productie pentru porumb sunt mai mici si rezultatele financiare mai mari", a declarat Gheorghe Ghioca, directorul general.
In ceea ce priveste productia, compania a obtinut 5.700 de kilograme de grau la hectar, la rapita 3.000 kg/ha, la porumb 8.000 kg/ha, iar la soia 3.500 kg/ha. Din cele 11 mii ha de teren aflate in proprietatea Agro Chirnogi, 40% au fost destinate culturilor de paioase (grau, orz, orzoaica), 15% rapitei, 35% porumbului si 10% pentru soia.
In conditiile unui an deosebit de secetos, compania a folosit si un complex de ingrasaminte pentru a obtine productivitate mare din cele 11 mii ha de teren agricol detinute. Agro Chirnogi a investit in repararea sistemelor de irigatii, dar si in achizitionarea unui sistem de irigatii. " Ca sa obtinem rezultatele pe care ni le-am propus la inceput de an, am fost nevoiti sa investim sute de mii de euro in retehnologizare, dar mai ales in sistemele de irigatii."
In toamna acestui an, compania va construi la Chirnogi o moara industriala pe cinci etaje, cu o capacitate zilnica de morarit de 200 de tone de grau si 100 de tone de porumb. Investitia se ridica la patru mil. euro.
"Pe langa aceasta moara, care va fi finalizata pana la sfarsitul acestui an, mai avem ca obiective remodernizarea unui grajd la ferma de vaci si aducerea a 100 de capete de vaci din Danemarca, dar si constructia unei fabrici de lactate. Acestea sunt deocamdata in stadiul de proiect, urmand sa se finalizeze in aproximativ 2-3 ani", a explicat Ghioca.
Agro Chirnogi este controlata de compania Maria Trading din Constanta, administrata de omul de afaceri libanez Ihad Ibrahim. Agro Chirnogi este unul dintre cei mai mari cultivatori de terenuri agricole din tara, alaturi de InterAgro, detinut de Ioan Niculae, Cerealcom Dolj controlat de Mihai Anghel, Racova Com Agro Pan Vaslui a lui Adrian Porumboiu sau Agrofam Fetesti detinuta de Stefan Poenaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO