Companii

Albalact cere 1,6 milioane de euro pe fosta fabrică de lapte

Autor: Gabriel Razi

27.04.2011, 23:36 129

Afacerile Albalact Alba Iulia (ALBZ), cel mai mare producător delactate local listat la Bursă, au crescut anul trecut cu 15% înlei, de la 226 mil. lei (55 mil. euro) la 261 mil. lei (63 mil.euro), a anunţat ieri compania.

"Albalact a câştigat cotă de piaţă în 2010 chiar dacăscăde­rea puterii de cum­pă­ra­re, majorarea TVA şi creştereapre­ţu­lui la materie primă au pus o presiune des­tul de mare peprofita­bi­lita­te", a declarat Raul Ciur­tin, preşe­din­te şidi­rector gene­ral al Albalact.

Compania, care are circa 700 de an­ga­jaţi, a obţinut anultre­cut un profit net de nu­mai 580.000 lei (140.000 de euro), faţăde rezultatul net de 2,3 mil. lei în urmă cu un an.

Acţionarii Albalact au aprobat şi vânzarea vechii fabrici acompaniei pen­tru 1,6 milioane de euro. În urmă cu trei aniAlbalact a investit circa 10 mi­lioa­ne de euro într-un proiectgreen­field pentru o nouă fabrică, capacitatea de procesare aacesteia ridicându-se la 200.000 de litri/zi.

Albalact şi-a bugetat în acest an un profit net de 9 mil. lei şivenituri de 340 mil. lei, potrivit datelor comunicate decompanie.

Albalact Alba Iulia este deţinută de familia Ciurtin, circa31,7% din acţiuni fiind controlate de Petru Ciurtin, care are şicea mai mare participaţie.

Cel mai impor­tant acţionar al com­pa­niei, în afara fa­milieiCiurtin, este fon­dul de investiţii RC2, care are o deţi­ne­re de25,4%.

Pe o piaţă de pes­te un miliard de euro, Alabalact intră încom­petiţie cu mari com­panii multi­na­ţio­na­le, precum Da­no­ne,Friesland Câmpi­na, Hochland sau Lactalis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO