Companii

Alprom vrea sa-si dezvolte reteaua de retail si cauta un investitor strategic

18.10.2004, 00:00 30

Producatorul de mobila Alprom din Pitesti pregateste o strategie de dezvoltare a unei retele de retail interne si intentioneaza sa atraga un investitor strain strategic pentru realizarea unei investitii de peste 10 milioane de euro in productia de PFL (placi fibrolemnoase).
"Pana acum noi ne-am concentrat foarte mult pe export. Am majorat exporturile pana la 80%, insa este clar ca si piata interna devine din ce in ce mai interesata. Noi pregatim acum o strategie de dezvoltare pentru componenta comerciala, pentru ca este ca aici vor fi cele mai mari castiguri", a spus Violeta Anton, director financiar al companiei Alprom. In present, Alprom detine cate un magazin in Bucuresti, Iasi, Cluj, Constanta si Pitesti.
Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 20 de milioane de euro, iar pentru acest an targetul este o crestere cu 10-15% a cifrei de afaceri. "Pana acum ne-am depasit obiectivul pentru cifra de afaceri cu circa 5%. Profitul in schimb a crescut cu aproape 30% anul acesta fata de anul trecut", a mai spus Anton. Potrivit sitului Ministrului de Finante, Alprom a realizat anul trecut un profit net in jur de 1,2 milioane de euro.
Anton spune ca ascensiunea indicatoriulor financiari din acest an se datoreaza in primul rand revirimentului de pe pitele Europei de Vest unde este exportata cea mai mare parte a productiei companiei. "Pietele noastre traditionale sunt Franta, Germania, Olanda, Marea Britanie. De ceva vreme incercam sa intram din nou si pe piata Rusiei insa sunt dificultati legate de legislatie, de conditiile in vama", a mai spus Anton.
Alprom este totodata printre singurii producatori de PFL (placi fibrolemnoase din lemn) din tara, placi din lemn realizate din reziduurile fabricilor de mobila si cherestea. "PFL-ul pe care il producem este vandut atat la export si la intern. Acum suntem in discutii cu investitori straini pentru realizarea unei investitii ample in fabrica de PFL, in retehnologizare. Este vorba de sume de peste 10 milioane de euro. Deocamdata insa nu s-a concretizat nimic", a mai spus Anton. De asemenea Alprom a inceput anul acesta o investitie de 1,3 milioane de euro in tehnologie pentru protectia mediului.
In ceea ce priveste fabrica de PAL aceasta a fost inchisa anul trecut si conservata, intrucat consumul ridicat de energie o facea nerentabila. "Acum, dupa ce Kronospan a cumparat Sepal si dupa ce au crescut preturile la PAL este posibil sa reluam productia de PAL", a spus Anton. Grupul austriac Kronospan a preluat anul acesta cele doua fabrici de prelucrare a alemnului de la Sebes ale rivalului italian Frati, si a operat o crestere a preturilor la PAL. Ulterior, in urma unei decizii a Consiliului Concurentei, compania a redus preturile, dar cu un procent inferior cresterii.
Alprom este una dintre cele mai mari platforme de productie de mobila din Romania, avand patru fabrici de mobila, una de PFL, una de PAL (cea inchisa anul trecut), si fabrici de cherestea, furnir si tapiterie. Alprom are in total peste 3.500 de angajati. Compania a fost divizata in mai multe societati cu personalitate juridica, dar care fac parte din acelasi grup.
Alprom este detinuta in proprtie de 98% de salariati, fiind privatizata prin MEBO, un alt actionar fiind SIF Banat-Crisana, cu 1,74% din capital.
Alte companii importante din industria mobilei sunt Elvila, Mex (divizia de productie a grupului Mobexpert), Silvarom, Mobex.
Productia totala de mobila a Romaniei ar putea depasi anul acesta pragul deun miliard de dolari. Mobila este una dintre cele mai importante industrii ale Romaniei, avand o pondere de circa 5% din PIB.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO