Companii

Alvogen anunţă preluarea Labormed

Alvogen anunţă preluarea Labormed

Autor: Liviu Iancu

31.01.2013, 17:42 925

"Labormed va deveni centrul de excelenţă al grupului în regiunea Europei Centrale şi de Est şi va servi ca sediu central al Alvogen în regiune. În completare, fabrica Labormed va constitui baza de producţie, cercetare şi dezvoltare, vânzări şi marketing pentru întreaga regiune", se arată într-un comunicat al Alvogen.

Portofoliul Labormed, axat pe produse destinate sistemului cardiovascular şi sistemului nervos central, precum şi pe OTC-uri ca analgezice, vitamine, probiotice şi medicamente împotriva răcelii şi a tusei, completează portofoliul Alvogen destinat în special oncologicelor şi produselor cu circuit închis (administrate în spitale).

"Obiectivul nostru principal în ceea ce priveşte achiziţiile strategice este de a găsi noi oportunităţi pentru a ne mări portofoliul de produse şi capacitatea de producţie, precum şi de a ne extinde şi dezvolta pe alte pieţe cheie. Preluarea Labormed se încadrează perfect în strategia noastră, reprezentând un alt pas important în dezvoltarea afacerii în regiunea Europei Centrale şi de Est, o piaţă-cheie pentru noi, în care generăm deja o treime din totalul veniturilor noastre. Această achiziţie ne crează noi şi bogate oportunităţi în piaţa farmaceutică din Europa Centrală şi de Est", a declarat Robert Wessman, preşedinte şi CEO Alvogen.

Potrivit comunicatului, Laurenţiu Scheuşan, care a coordonat anterior operaţiunile locale ale companiei de medicamente generice Actavis, va conduce în continuare afacerea Alvogen în Europa Centrală şi de Est.

Producătorul Labormed a fost înfiinţat în 1991 de un grup de medici şi farmacişti români, în mai 2007 fiind inaugurată o fabrică în Bucureşti, printr-o investiţie greenfield de 13 milioane euro. În februarie 2008, Labormed a fost preluat de fondul de investiţii Advent pentru 123 milioane de euro. După preluare, compania s-a extins în 2009 prin două tranzacţii, respectiv portofoliul de medicamente al Ozone Laboratories şi cel al producătorului de produse homeopate şi fitoterapeutice PlantExtrakt.

Portofoliul Labormed cuprinde medicamente cu prescripţie, OTC-uri (medicamente eliberate fără prescripţie medicală), suplimente alimentare şi dispozitive medicale. Potrivit companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim, în intervalul octombrie 2011 - septembrie 2012, Labormed se afla pe locul 15 în topul celor mai mari companii de medicamente din România, cu vânzări de 231,3 milioane de lei şi o cotă de piaţă de 2%.

Alvogen a intrat pe piaţa românească în 2010, avându-l şef pe fostul director general al Actavis România, Laurenţiu Scheuşan, care a fost promovat ulterior în funcţia de vicepreşedinte executiv de vânzări şi marketing în Europa Centrală şi de Est al grupului american.

Grupul Alvogen a fost construit pe fundaţia producătorului Norwich Pharmaceuticals, la New York, cu o istorie de 125 de ani în industria farmaceutică. Alvogen este prezent în peste 25 de ţări, precum Rusia, România, Bulgaria, Ungaria, Serbia, China, Thailanda, Taiwan şi America de Nord, şi are un portofoliu de peste 200 de produse în dezvoltare şi în curs de înregistrare.

Advent este una dintre cele mai mari firme de private equity din lume şi administrează active de 19,4 miliarde euro.

Între anii 2003-2006, Advent a deţinut producătorul farmaceutic Terapia Cluj-Napoca, pe care l-a vândut grupului indian Ranbaxy pentru 324 de milioane de dolari. În România, Advent mai deţine producătorul de vopsele Dufa Deutek, pe cel de blocuri ceramice şi ţigle Ceramica Iaşi şi reţeaua de servicii medicale private Regina Maria.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO