Companii

Ambalajul PET castiga teren si pe piata vinului

10.11.2006, 18:37 43

Capitala este cea mai dinamica zona in ceea ce priveste consumul de vin, principala regiune de productie fiind in continuare Moldova, se arata intr-un studiu de piata realizat de agentia de cercetare MEMRB.
Piata vinului a inregistrat in perioada august-septembrie 2006 o crestere a volumelor vandute de 10% fata de aceeasi perioada din 2005. Potrivit MEMRB, piata a crescut cu 14% din punct de vedere valoric in aceeasi perioada pe segmentul de retail si HoReCa (hoteluri, restaurante, catering).
Conform studiului, anul acesta se observa o crestere pe piata sortimentelor de vin demisec, acesta situandu-se pe locul doi in preferintele consumatorilor, avand o cota de piata de peste 20% in toate regiunile tarii. Pe primul loc in ceea ce priveste cota de piata detinuta se afla in continuare vinul demidulce, cu o pondere de 39% din totalul vanzarilor.
Piata vinurilor de soi continua sa fie dominata de sorti-mentele de vin alb, care detin o cota medie de piata de 72% pentru toate zonele tarii. Conform datelor MEMRB, se observa o crestere usoara pentru vinul rosu, care se apropie de o cota de piata de 15%.
Sortimentele de vin alb reprezinta aproximativ trei sferturi din totalul vanzarilor de vin din tara.
Piata de vinuri din Romania s-a concentrat si pe o crestere a cantitatii de vin imbuteliat in ambalaje de 0,7-0,75 litri, aceasta alternativa de imbuteliere detinand o cota de piata de 43%, pentru zona Capitalei fiind cel mai important mijloc de comercializare.
Evolutia unei alte variante de imbuteliere observata de acest studiu a fost cea a ambalajului de doi litri, care inregistreaza o tendinta de crestere atat pentru Bucuresti, cat si pentru restul tarii.
Piata de vinuri imbuteliate este dominata de producatorii de vinuri de soi, principalii jucatori fiind Murfatlar, ce detine 28% din piata, Jidvei, a carui cota de piata este de 19%, Cotnari, cu o pondere pe piata de 13,8% si Vincon cu 8% din piata, potrivit MEMRB, care analizeaza piata de vin in perioada august-septembrie 2006.
Reprezentantii Patronatului National al Viei si Vinului estimeaza ca in acest an piata va ajunge la 450 de milioane de euro, fata de nivelul de 350 de milioane de euro raportat in 2005. Productia de vin din acest an este estimata sa ajunga la 5 milioane de hectolitri, volumul exporturilor ridicandu-se la circa 200.000 de hectolitri. Cei mai importanti exportatori sunt Halewood, Cramele Recas si Provinum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO