Companii

Aprinderea pretului barilului de petrol pe pietele internationale scumpeste vacantele cu aproape 20%

23.06.2008, 18:56 27

Agentiile de turism spun ca in medie concediul de vara petrecut in strainatate costa anul acesta cu 12%- 20% mai mult fata de anul trecut pe fondul dublarii pretului barilului de petrol si a cresterii cu circa 45% a pretului biletelor de avion. Cu toate acestea, jucatorii din piata spun ca romanii nu sunt dispusi sa renunte la zilele de concediu petrecute departe de casa.
"La nivelul lunii martie, biletele de avion costau in medie cu 30% mai mult fata de aceeasi luna a anului trecut. De atunci, TAROM, compania cu care avem cel mai mare volum de lucru, a mai aplicat doua majorari care au mai adaugat 10-15% puncte procentuale la cresterea din martie. La nivelul unui pachet, aceasta scumpire a biletului de avion aduce o crestere de pret de aproximativ 15-20% fata de anul trecut", spune Dan Goicea, directorul si proprietarul tour-operatorului Prompt Service Travel, care opereaza pe piata turistica cu brandul Cocktail Holidays - Mediterranean Mix. Potrivit acestuia, este greu de precizat cu cat se vor scumpi vacantele pana la sfarsitul anului pentru ca este destul de greu de estimnat impactul barilului de titei asupra fiecarui element care alcatuieste o vacanta pornind de la transport pana la mancare.
Mai bine de jumatate din cresterea pretului vacantelor a avut loc de la inceputul anului, perioada in care pretul barilului a inregistrat o ascensiune galopanta culminand cu nivelul record de 140 de dolari pe baril.
"Preturile pachetelor turistice au crescut de la inceputul anului cu procente cuprinse intre 5 si 8 %. Aveam contracte negociate cu operatori aerieni (TAROM), insa datorita cresterii petrolului, tarifele intiale negociate au fost marite cu circa 5%. Pentru cursele charter operate pe distante mai mari, de exemplu Spania, cresterea a fost si mai mare", a spus Lucian Boronea, directorul general al agentiei Accent Travel & Events.
Potrivit acestuia, comparativ cu anul trecut se resimte o crestere de 10-12% in pretul vacantelor ca urmare a cresterii barilului de petrol pe pietele internationale si implicit a impactului pe care il are acest lucru asupra pretului biletelor de avion.
"Pretul petrolului nu a afectat semnificativ tariful de transport aerian pana in urma cu doua saptamani, cand taxele aferente au crescut cu 5-10 euro. Situatia a inceput sa fie foarte acuta, in prezent fiind cresteri la intervale foarte scurte de timp, majorarile ajungand chiar la 50-60 euro pe un zbor lung curier", spune Nicolae Demetriade, directorul general al agentiei de turism Happy Tour.
Potrivit acestuia, cresterea constanta a pretului petrolului va afecta in mod sigur si pretul vacantelor de iarna, cu atat mai mult cu cat companiile aeriene low-cost vor fi obligate sa-si reanalizeze tarifele de transport, urmand sa ajusteze permanent tariful la evolutia barilului de petrol.
"Companiile aeriene foarte mari au politici de hedging cu furnizorii de petrol, prin care pe anumite perioade de timp se pot pastra preturile stabilite cu mult in avans", spune Demetriade.
Majoritatea agentiilor de turism se feresc insa sa dea un procentaj de crestere si in ceea ce priveste pretul vacantelor de iarna, mai ales din cauza volatilitatii sporite a pretului petrolului.
"Cu siguranta operatorii aerieni vor creste preturile si vor apela la clauze contractuale care sa le permita majorarea tarifelor de inchiriere in functie de evolutia pretului petrolului. Nu pot estima acum o crestere a tarifelor, aceasta va depinde exclusiv de pretul petrolului la momentul incheierii contractelor pentru sezonul de iarna si de estimarile specialistilor din domeniu", mai spune Boronea.
Pentru agentiile de turism apare insa o problema, in conditiile in care majoritatea jucatorilor spun ca aceasta crestere a preturilor nu-i face pe romani sa calatoreasca mai putin.
"Acest lucru (scumpirea vacantelor) va crea insa reale probleme agentiilor de turism care, dupa publicarea cataloagelor de oferte, le va fi greu sa-si modifice tarifele si sa le comunice clientilor noile tarife. Exista riscul ca intre momentul efectuarii rezervarii si al vanzarii pachetelor de servicii turistice catre clienti si momentul efectuarii zborului si al decontarii catre compania aeriana, aceasta sa apeleze la clauza de majorare a tarifului charter ca urmare a cresterii pretului petrolului", explica Boronea.
In sezonul estival de anul trecut, care datorita temperaturilor favorabile a durat din mai pana in septembrie, romanii au cheltuit pe vacante in strainatate aproximativ jumatate de miliard de euro. Destinatia din 2007 care a inregistrat cea mai rapida crestere a fost Turcia, alaturi de traditionalele Grecia si Bulgaria. Astfel, potrivit Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania, anul trecut au plecat in vacante in strainatate in sezonul estival aproximativ 700.000 de romani.
Din acestia, 200.000 au ales ca destinatie Grecia, 200.000 au optat pentru Bulgaria, 80.000 au plecat in Turcia, 35.000 in Spania si 20.000 in Tunisia. Restul au optat pentru destinatii precum Franta sau Italia, dar acestia sunt mai greu de cuantificat pentru ca au ales circuite culturale.
Regiunea Halkidiki ocupa primul loc in topul preferintelor romanilor care calatoresc in Grecia, cu o pondere de 25-35%, fiind urmata de Paralia Katerini, Creta, Rodhos si Corfu. Dintre destinatiile preferate ale romanilor, cea mai accentuata crestere a inregistrat-o Turcia, cu o majorare a numarului de turisti de aproximativ 50% datorita campaniilor de promovare foarte bune. La egalitate se afla Tunisia, urmata de Spania, care a avut un ritm de crestere de aproximativ 25%-30%. Grecia si-a continuat cresterea, iar numarul turistilor care au ales Bulgaria a fost sub asteptarile de la inceputul anului, care estimau un numar de 400.000 de turisti pentru litoralul bulgaresc. In medie, bugetul turistului roman este de aproximativ 500 - 700 de euro, dar sunt destule cazuri in care acesta depaseste chiar si suma de 3.000 de euro.
Anul acesta, reprezentantii ANAT spun ca peste 300.000 de romani vor pleca in Grecia pentru petrecerea vacantei de vara, in timp ce numarul celor care vor alege Bulgaria ca destinatie de vacanta va fi in jurul nivelului de 250.000 de persoane. Numarul celor care vor pleca in Turcia va ajunge anul acesta la aproximativ 100.000 de turisti romani, in timp ce Spania va atrage aproximativ 35.000 de romani, nivel similar cu numarul de turisti care vor alege Tunisia ca destinatie de vacanta.
Anul trecut, romanii au cheltuit pe vacante in strainatate 1,1 miliarde de euro, cu 66 de milioane de euro mai mult comparativ cu suma inregistrata in 2006. Acest nivel reprezinta doar suma pe care turistii au platit-o agentiilor de turism si nu include sumele cheltuite la fata locului pe mancare sau suveniruri.
Incasarile din turism au fost anul trecut de 1,068 miliarde de euro, in crestere cu 34 de milioane de euro fata de 2006. Romania a inregistrat astfel pentru al doilea an consecutiv un deficit din activitatile turistice, nivelul de 33 de milioane de euro fiind in crestere semnificativa fata de nivelul de 1 milion de euro inregistrat in 2006.
Unul dintre putinii ani in care banii cheltuiti de straini pe vacante in Romania au fost mai multi decat cei dati de romani pe vacante in strainatate a fost 2005. In anul urmator turismul intern a fost afectat de gripa aviara din zona Dobrogei, care a scazut incasarile de pe Litoral, dar si de conditiile meteorologice nefavorabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO