Companii

Arctic vinde de peste 100 mil. euro pe pietele externe

Arctic vinde de peste 100 mil. euro pe pietele externe

Click pentru imaginea intreaga

21.11.2007, 17:13 29

Arctic, cel mai mare producator de electrocasnice de pe piata locala, a inregistrat in primele noua luni ale acestui an o cifra de afaceri de 164 mil. euro, in crestere cu 20% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent si estimeaza pentru 2007 afaceri de 217 mil. euro.
Compania a comercializat in primele noua luni ale acestui an 1,1 milioane de produse electrocasnice, dintre care 612.000 de unitati au fost destinate exportului.
"Exporturile au crescut cu 17% in primele trei trimestre ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2006. Estimam ca acestea vor ajunge pana la sfarsitul anului de aproximativ 808.000 de unitati", a declarat Ugur Kayali, director general al Arctic.
Pe piata locala, Arctic a inregistrat in ultimii trei ani un ritm de crestere constant, de 8% pe an. Pentru anul acesta, compania estimeaza o cifra de afaceri de 111 mil. euro pe plan local, dupa ce in primele noua luni Arctic a vandut circa 500.000 de produse electrocasnice, dintre care 50% au fost frigidere. "Atat exporturile, cat si vanzarile locale, in special segmentul de aparate frigorifice, au contribuit la cresterea vanzarilor companiei in 2007. Evolutia pe care o inregistram este rezultatul planului nostru de business pe termen lung", a spus Kayali.
Reprezentantul Arctic a completat spunand ca anul acesta piata televizoarelor clasice este in scadere din punct de vedere cantitativ, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, din cauza scaderii numarului de televizoare clasice vandute, dar in crestere din punct de vedere valoric, ca urmare a cresterii vanzarilor inregistrate de televizoarele LCD. "Retailul a influentat comportamentul de consum al cumparatorilor care anul acesta au achizitionat mai multe produse noi si sofisticate, cel mai bun exemplu fiind faptul ca a crescut numarul de televizoare LCD achizitionate, de masini de spalat vase sau aragazuri incorporabile", a declarat Monica Iavorschi, director de marketing si vanzari al Arctic.
Arctic produce la fabrica din Gaesti numai aparate frigorifice, peste jumatate din productie fiind destinata exoportului. Frigiderele Arctic sunt comercializate in prezent in 45 de tari, peste 65% din volumul total al exporturilor fiind directionate catre tari din Uniunea Europeana. "Am extins activitatea de export pe noi piete anul acesta, printre care se numara Albania, Insulele Faroe, Irlanda, Kuweit si Yemen", a spus directorul general al companiei.
Al doilea producator de electrocasnice de pe piata locala este grupul Electrolux, care detine o fabrica la Satu Mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO