Companii

Argus a vandut in 2000 numai de 31 de milioane de dolari

07.03.2001, 00:00 20



Compania constanteana Argus, una dintre cele mai mari companii producatoare de ulei de floarea - soarelui, a avut in 2000 o cifra de afaceri de 670 miliarde de lei (31 mil. de dolari), fata de 583 miliarde de lei in 1999 (37 mil. de dolari), a declarat pentru Ziarul Financiar Vasile Leu, director general Argus SA.

"Valoarea cifrei de afaceri a inregistrat o descrestere, raportata la dolar, intre 1999 si 2000 pentru ca pretul alimentelor de baza, printre care se numara si uleiul, nu au crescut intr-un ritm corelat cu inflatia. Preturile alimentelor de baza nu creste la fel de mult ca pretul, energiei, carburantilor sau transportului.

Profitul brut in 2000 a fost mai mic decat in 1999, dar profitul net a fost, valoric, aproape identic.", a declarat Vasile Leu.

Societatea Argus are patru domenii de activitate: prelucrarea de materii prime oleaginoase in scopul obtinerii de ulei brut, rafinarea uleiului brut in scopul obtinerii uleiului comestibil destinat pietii (vrac si imbuteliat), imbutelierea si comercializarea uleiului rafinat de floarea soarelui si exportul de ulei brut de floarea soarelui, acizi grasi si srot de floarea - soarelui.

Produsele cele mai bine vandute sunt uleiul comestibil si sroturile furajere. "Vanzarile de sroturi furajere reprezinta cam 27-30% din cifra de afaceri. Cam 50% din productie este exportata in Italia, Anglia, Turcia si Israel", a mai spus Leu.

Argus exporta ulei brut de floarea - soarelui in Europa de Vest, Cehia, Slovacia, Polonia, Turcia si Orientul Mijlociu.

"Acest produs este cotat la bursa si exporturile noastre sunt ocazionale, numai cand prindem preturi mai mari. De cand am pus in functiune fabrica de rafinare (1999), aceste exporturi au scazut", a mai spus Leu.

"Ne adresam consumatorilor din toate categoriile sociale. In anul 2000, am lansat doua produse noi produse, anume "Sora Soarelui" si "Argus Extra". Dintre cele doua produse, cel de-al doilea s-a impus cel mai bine pe piata", a mai spus Leu.

Compania a investit in ultimii sapte ani 10 mil. de $ in retehnologizare si dezvoltare, avand ca surse de finantare, in mare parte, credite de bancare. Ultimele investitii programate, de 2 mil. de $, vor fi folosite pentru construirea unui siloz in urmatorii 2 ani, a mai spus Leu.

Anul acesta, compania a investit intr-o noua o statie de tratare de ape tehnologice, iar in 1999 societatea a pus in functiune sectia rafinariei modernizate si retehnologizata la o capacitate de 150 t pe zi.

"Aceasta ultima investitie s-a ridicat la o valoare de 10 miliarde de lei. Tehnologia este belgiana si prin aceasta investitie, compania corespunde cerintelor de protectie ecologica", sustine Leu.

Prin investitia de 5 milioane de dolari, din 1997 si 1998 s-au modernizat instalatiile de la sectia de uleiuri brute, pentru cresterea capacitatii de prelucrare de la 400 la 480 tone in 24 de ore. In 1996, a fost montata o instalatie de format butelii PET cu o capacitate de 6.000 PET-uri de 1 litru pe ora.

Prima investitie s-a realizat in 1994, cand a fost pusa in functiune a doua linie de imbuteliere, cu o capacitate de 5.600 sticle 1/2 pe ora.

Compania are 419 salariati angajati cu contract individual de munca, a caror salariu mediu este de 3,5 milioane de lei.

Societatea are in componenta mai multe sectii de productie, ateliere de intretinere si reparatii (mecanice si electrice) si spatii de depozitare. Utilajele de productie sunt din import (in special belgiene) si din tara, in timp ce materia prima folosita (semintele oleaginoase) sunt indigene.

Argus este o companie fondata in perioada interbelica, nationalizata in 1948. Constructia noii fabrici a inceput in 1968. Argus a fost inregistrata ca societate pe actiuni in anul 1991.

Compania are capital privat integral romanesc, iar actionarii sunt, in proportie de 98,23%, persoane fizice si 1,77% persoane juridice. Valoarea patrimoniului, evaluat la sfarsitul anului 2000, este de 560 miliarde de lei.

Principalii competitori sunt fabricile de ulei din Iasi si din Craiova, iar cota de piata a Argus la uleiul comestibil este de circa 18%.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO