Companii

Argus: Aprecierea leului ne-a micsorat afacerile si profitul

20.05.2005, 12:02 16

Producatorul de uleiuri vegetale Argus Constanta, numarul doi in piata, a raportat pentru primul trimestru afaceri in scadere usoara pana la 8,3 milioane de euro (316 miliarde de lei) fata de 8,8 milioane de euro (356 miliarde de lei) in perioada similara a anului trecut.

Profitul net a avut o corectie mai severa, ajungand la doar 23.000 de euro (850 de milioane de lei) fata de aproape 700.000 de euro (28 de miliarde de lei) in primul trimestru al anului trecut.

"Aprecierea monedei nationale a dus la scumpirea semintelor de floarea soarelui si la o scadere semnificativa a exporturilor, ceea ce i-a facut pe unii jucatori, care exportau foarte mult, sa se indrepte spre piata interna. Astfel, competitia din piata a crescut foarte mult pe fondul unui consum constant, iar preturile la ulei au scazut", spune Vasile Leu, directorul general al Argus Constanta.

Compania a raportat pentru 2004 o cifra de afaceri de 37,8 milioane de euro (1.532 miliarde de lei), in scadere fata de 2003 cand s-a oprit aproape de pragul de 40 de milioane de euro (1.500 de miliarde de lei).

Compania a raportat anul trecut un profit brut de 2 milioane de euro (85 de miliarde de lei), similar in euro cu cel din anul anterior, dar in crestere in lei.

Leu spune ca situatia financiara a companiei se va redresa in semestrul doi al acestui an. "Cred ca si in trimestrul doi se va mentine situatia din primele trei luni, dar din semestrul doi piata se va stabiliza. In toamna lui 2005 cand vom achizitiona materie prima, dar cand nu vor mai exista fluctuatiile din toamna anului trecut, foarte multi jucatori se vor reorienta spre exporturi. Acestea sunt o supapa foarte buna pentru jucatorii din piata", spune Leu.

Compania a investit anul trecut circa sase milioane de dolari in marirea capacitatii de productie cu 60% pana la 250 de tone pe zi, decizia fiind luata in urma cresterii cererii de pe piata. Leu spune ca nivelul investitiilor din acest an va fi mai mic decat cel din 2004.

Capitalizarea bursiera a companiei este de circa 30 de milioane de euro.

Principalii concurentI ai Argus sunt Bunge, Cargill, Ultex Tandarei, Agricover Buzau, Ulcom Slobozia, Ardealul Satu Mare. In urma unor tranzactii succesive, companiile americane Bunge si Cargill sunt pe cale de a deveni cei mai puternici jucatori de pe piata.

stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO