Companii

ASF a autorizat SeedBlink ca platformă de crowdfunding, fiind primul furnizor local de servicii de finanţare participativă

ASF a autorizat SeedBlink ca platformă de crowdfunding,...

Autor: Roxana Rosu

07.11.2022, 10:18 286

ASF a autorizat prima platformă de crowdfunding din România, SeedBlink, firma care administrează siteul, Seedblink Crowd, fiind avizat ca furnizor de servicii de finanţare participativă după intrarea în vigoare a legii care reglementează acest domeniu, în august 2022.

„Acest eveniment reprezintă finalizarea unei prime colaborări între A.S.F., ca instituţie competentă legal la nivel naţional în domeniul finanţării participative, şi entităţile care solicită autorizarea în calitate de furnizor de astfel de servicii, reflectând totodată continuarea implicării Autorităţii în acest domeniu de pionierat pentru piaţa de capital locală. Această implicare s-a manifestat timpuriu, materializându-se atât în participarea tehnică la creionarea cadrului legal naţional reprezentat de Legea nr. 244/2022, cât şi pe parcursul întregului proces de avizare şi promovare legislativă,  care a precedat adoptarea şi intrarea în vigoare a acestei legi”, a declarat Ovidiu Petru, Director general - Sectorul Instrumente şi Investiţii Financiare din cadrul A.S.F.

SeedBlink a fost înfiinţată la începutul lui 2020 şi  a început extinderea în Europa prin deschiderea unor birouri proprii în Bulgaria şi Grecia.

În urma autorizării, Seedblink poate oferi o serie de servicii de finanţare participativă, respective plasarea fără un angajament ferm de valori mobiliare şi instrumente admise în scopuri de finanţare participativă şi recepţia şi transmiterea de ordine în legătură cu acele valori mobiliare şi instrumente admise, utilizarea vehiculelor cu scop special pentru furnizarea de servicii de finanţare participativă şi operarea unui buletin de anunţuri.

Finanţarea participativă se realizează prin intermediul unei soluţii de tehnologie financiară care oferă IMM-urilor, cu precădere întreprinderilor nou-înfiinţate şi celor aflate în faza de extindere, un instrument de finanţare alternativ la cel bancar, respectiv prin punerea în legătură prin intermediul furnizorilor de servicii de finanţare participativă a potenţialilor investitori sau împrumutători cu mediul de afaceri care caută finanţare. O astfel de finanţare se realizează prin intermediul împrumuturilor şi al achiziţionării de valori mobiliare sau alte instrumente admise în scopul finanţării participative. 

Potrivit ASF, derularea activităţii de finanţare participativă presupune implicarea a trei participanţi principali, respectiv: dezvoltatorul de proiect care propune proiectul spre finanţare, investitorii care finanţează proiectul propus şi un furnizor de servicii de finanţare participativă care constituie „interfaţa” ce facilitează realizarea conexiunii între dezvoltatorii de proiecte cu potenţialii investitori prin administrarea unei platforme online.

Acest tip de finanţare este reglementat prin Regulamentul (UE) 2020/1.503 şi Legea nr. 244/2022, şi presupune în continuare o serie de riscuri specifice pentru investitori, având în vedere că aceştia nu beneficiază de protecţia oferită de fondurile de compensare.   

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO