Companii

Askar Capital va dezvolta proiecte imobiliare de 500 mil. euro

Askar Capital va dezvolta proiecte imobiliare de 500 mil. euro
20.09.2007, 18:32 168

Prima investitie a companiei, estimata la 340 mil. euro, implica dezvoltarea unui complex rezidential in Capitala. Dupa Bucuresti, compania intentioneaza sa se extinda in Timisoara si in alte orase mari din Romania.
"Investitiile Askar Capital in Romania vor fi sustinute de partenerul Metropola Imobiliare, parte a New Arch Investment. Suma investita initial de Metropola Imobiliare in cadrul acestui parteneriat va fi de 50 de milioane de euro, in urmatoarele 24 de luni, intr-un proiect de birouri in zona Iancu Nicolae", a declarat Florin Bancila, reprezentantul Askar Capital in Romania.
Odata cu proiectul rezidential de 340 de milioane de euro din Capitala, Askar Capital intra in clubul dezvoltatorilor care au anuntat proiecte imobiliare gigant pe piata locala. Proiectele imobiliare care vor construi niste minicartiere pe piata locala, specifice unei piete mature, intarzie sa apara intr-un numar ridicat, insa am putea asista la intensificarea unor astfel de investitii in circa doi-trei ani, potrivit consultantilor imobiliari.
Dezvoltatorii puternici ezita sa porneasca o investitie intr-un proiect urias, care necesita o rata de absorbtie intinsa pe circa zece ani, deoarece riscurile sunt inca ridicate.
Potentialul pietei imobiliare locale este dat de fostele platforme industriale din Bucuresti si din tara, amplasate in locatii centrale, precum si de existenta unui excedent de cerere nesatisfacut pe principalele segmente de piata - birouri, rezidential si comercial.
Pana in prezent proiectele de mari dimensiuni au fost initiate de investitori locali, cum este cazul Sema Parc, dezvoltat de River Invest, o companie controlata de omul de afaceri Ion Radulea, si proiectul Baneasa, dezvoltat de Baneasa Investments, companie controlata de oamenii de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu si Radu Dimofte.
Ulterior, au fost anuntate proiecte gigant de investitori israelieni, indieni, turci sau spanioli, atat in Bucuresti, cat si in orasele mari din tara. Askar Capital va dezvolta pe piata locala proiecte de aceeasi natura cu cele derulate in alte tari, investitiile urmand sa se indrepte mai ales catre sectorul imobiliar, dar si spre finantare de proiecte, consultanta de afaceri si management al riscurilor.
Compania islandeza deruleaza in prezent proiecte de real estate in SUA, Franta, India si Emiratele Arabe Unite.
Reprezentanta din Bucuresti va fi deschisa astazi, fiind al treilea birou Askar Capital, dupa cele din Reijkav?k si Luxemburg. In viitor, biroul din Romania va coordona activitatea din Europa de Est a Askar Capital.


BNR: Piata imobiliara nu are instrument de masurare

Piata imobiliara din Romania este nereglementata, astfel ca nu se poate cunoaste pretul mediu al locuintelor, asa cum este stabilit in alte state, a declarat ieri Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"In Romania nu stim cat este pretul mediu al locuintelor. In Marea Britanie stim, in Spania stim. Nu sunt sperante ca vom afla prea curand acest pret, pentru ca se lucreaza cu doua preturi, cel afisat si cel real", a precizat reprezentantul BNR, la un seminar pe teme imobiliare.
In opinia sa, sectorul imobiliar ar avea nevoie de un organism de control, astfel incat sa se asigure o mai buna organizare a pietei si o mai mare transparenta. "Piata imobiliara mai are nevoie si de o concurenta puternica, care regleaza piata. Nu poate fi concurenta pe o piata care are un raport inegal intre cerere si oferta", a continuat Vasilescu.
El a adaugat ca marjele de profit ale dezvoltatorilor imobiliari din Romania sunt foarte mari si, din acest motiv, preturile locuintelor au ajuns la niveluri ridicate.
"Normal ca preturile locuintelor sa fie influentate de marjele de profit de pe piata imobiliara. Castigurile sunt mari, preturile locuintelor sunt mari", a spus Vasilescu.
Referindu-se la diferenta dintre cerere si oferta, el a aratat ca acest dezechilibru se manifesta la nivelul intregii economii.
"Cererea de consum din Romania este foarte mare fata de oferta interna. Si pe piata imobiliara este la fel, pe noi insa ne intereseaza piata globala. Dezechilibrul dintre cerere si oferta are ca efect un deficit foarte mare de cont curent, periculos, care ascunde si ceva inflatie. Aceasta este marea problema", a explicat Vasilescu.
La randul sau, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM), Gabriel Zamfir, a afirmat ca preturile pe piata imobiliara sunt determinate de cerere si oferta, dar si de costul finantarii.
"Cererea foarte mare pe piata imobiliara comparativ cu oferta a fost factorul decisiv de crestere a preturilor. Trebuie sa gasim parghii pentru a oferi solutii de finantare mai ieftine pentru dezvoltatori, dar si pentru consumatorii finali", a spus Zamfir.
Referitor la costul creditarii, Vasilescu a aratat ca este normal ca bancile sa fie prudente la acordarea de credite, recunoscand ca institutiile bancare din Romania acorda imprumuturi la costuri mai mari decat in alte state.
De asemenea, el a aratat ca o solutie pentru acoperirea cererii pentru creditele ipotecare ar fi institutiile financiare nebancare (IFN).
"Din pacate, lucrurile se misca destul de greu pentru ca desi stiu regulile impuse de BNR, documentatiile depuse sunt incomplete, iar banca centrala le-a respins dosarele. Parerea mea ca sunt prea multe IFN, dar avem un sistem puternic de astfel de institutii care va asteapta cu bani", a conchis Vasilescu.
Oficialul BNR a mai spus ca nivelul dobanzilor bancare de pe piata romaneasca va ajunge la media din Uniunea Europeana in momentul in care Romania va adopta moneda unica europeana.
"Tinta BNR de convergenta la moneda euro este 2013, pana la 1 ianuarie 2014, intr-un program de sapte ani de convergenta, dupa sapte ani de la aderarea la Uniunea Europeana. (...)Vom avea aceleasi dobanzi bancare cand vom avea aceeasi moneda", a spus Vasilescu.


Notarii: Terenurile din Bucuresti sunt nejustificat de scumpe
Preturile terenurilor din Bucuresti au ajuns la niveluri nejustificat de mari, in unele zone proprietarii solicitand si 4.000-5.000 de euro pe metru patrat, a declarat ieri Ion Marin, vicepresedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR). "Preturile sunt nejustificate din punctul de vedere al posibilitatii de constructie pe care ti-o ofera terenul respectiv. Cresterea preturilor terenurilor s-a reflectat in valoarea tranzactiilor imobiliare, care s-a majorat in primele sapte luni ale anului cu 10% fata de perioada similara a anului trecut", a spus Marin. El a precizat ca in aceasta perioada numarul tranzactiilor s-a mentinut aproape constant. "In primele sase luni au fost inregistrate 272.097 tranzactii, in crestere cu 3-4% fata de 2006. Cresterea nu a fost atat de mare deoarece a avut loc o echilibrare, pe fondul majorarii numarului tranzactiilor cu terenuri si al reducerii celor cu locuinte", a declarat vicepresedintele UNNPR. In perioada ianuarie-iulie 2006 au fost incheiate 263.277 tranzactii imobiliare. In anii precedenti, cresterea numarului de tranzactii a fost semnificativa, mai ales pe segmentul rezidential.
"Preturile apartamentelor s-au majorat atat de mult incat s-a redus numarul celor interesati sa cumpere o locuinta atat pentru uz propriu, cat si pentru investitii", a adaugat Marin. Pentru sfarsitul anului, el a estimat mentinerea la 3-4% a ritmului de crestere la nivelul numarului de tranzactii si de circa 10% ca valoare.


Eurobusiness livreaza birouri de 18 mil. euro
Firma Eurobusiness din Bucuresti va finaliza in luna martie a anului viitor constructia, in zona de vest a Capitalei, a unui imobil de birouri cu o suprafata de 12.400 de metri patrati, valoarea de piata a proiectului fiind estimata la 18 milioane de euro.
"Cladirea reprezinta primul proiect imobiliar propriu al firmei Eurobusiness si va fi destinata integral inchirierii", a declarat ieri Marius Croitoru, director de vanzari in agentia imobiliara Eurohouse, promotorul proiectului.
Imobilul amplasat pe bulevardul Ghencea din Bucuresti va avea o structura de doua subsoluri, parter si sase etaje si va include 7.500 de metri patrati de spatii de birouri.
De asemenea, cladirea va dispune de 100 de locuri de parcare subterane si de spatii comerciale pe o suprafata de 500 de metri patrati. Proiectul va fi destinat integral inchirierii, pentru 16-18 euro pe metru
patrat lunar. Firma Eurobusiness are capital integral romanesc si este specializata in lucrari de constructii si servicii de proiectare. (Mediafax)


Pe urmele Poloniei
Cresterea veniturilor populatiei in urmatorii cinci ani va face ca si cererea de pe piata imobiliara sa creasca, fenomen intalnit si in Polonia, dupa aderarea la Uniunea Europeana, a declarat ieri Rafaela Nebreda, managing partner la Contempo, companie imobiliara cu capital spaniol, care activeaza si pe piata poloneza. Ea apreciaza ca in urmatorii 5 ani, cererea de apartamente din Capitala se va situa la circa 150.000 de apartamente, iar proiectele rezidentiale aflate in diferite etape de dezvoltare din Bucuresti vor genera, in urmatorii doi ani, circa 30.000 de apartamente. Nebreda spune ca, daca pana acum romanii nu erau adeptii achizitionarii de apartamente aflate in faza de proiect, este de asteptat ca in urmatorii ani atitudinea lor sa se schimbe. "Pe piata locala, cumparatorii nu au inca incredere deplina in constructori. Romanii prefera sa vada apartamentele inainte sa le achizitioneze. Apreciem ca in urmatorii doi ani, acestia vor capata increderea necesara pentru a-si achizitiona casa uitandu-se pe un plan", a declarat Nebreda. Compania are in portofoliu aproximativ 4.000 de locuinte in Capitala, atat in proiecte rezidentiale noi, cat si in blocuri de locuinte deja construite. "Am observat o cerere mare pentru apartamentele noi, a caror suprafata este in jur de 70 de metri patrati. Pretul acestor apartamente variaza intre 1300 si 2000 de euro pe metru patrat, in functie de locatie. Principalii clienti sunt persoane al caror venit se situeaza intre 1.000 si 2.000 de euro, care isi achizitioneaza prima locuinta", a declarat Nebreda. Contempo detine 4 locatii in Bucuresti si intentioneaza ca in urmatorii doi ani sa investeasca 2 mil. euro pentru extinderea retelei. (Andrei Cretoiu)


ACED a terminat vilele din Mogosoaia
Firma de constructii ACED Bucuresti a finalizat constructia unui complex rezidential de 18 vile in zona Mogosoaia, de langa Bucuresti, pentru care a investit sapte milioane de euro, a anuntat ieri constructorul. Complexul, denumit Mogosoaia Padure, are o suprafata construita de peste 10.000 mp si a fost dezvoltat in doi ani, spun reprezentantii companiei. Suprafata construita a vilelor variaza intre185 metri patrati si 630 metri patrati, investitia totala fiind de circa sapte milioane de euro. ACED mai dezvolta un proiect rezidential de 44 de case, in zona IMGB din Bucuresti, pentru care va investi 6,8 milioane de euro. Locuintele vor avea suprafete utile cuprinse intre 125 de metri patrati si 195 de metri patrati, pe loturi de teren intre 250 metri patrati si 450 de metri patrati", potrivit oficialilor firmei. Preturile caselor variaza intre 135.000 euro si 200.000 de euro, fara TVA, in functie de suprafata construita si suprafata de teren liber. Finantarea investitiei va fi realizata din surse proprii ale companiei si din credite bancare. Firma a fost infiintata in anul 1994, avand doar actionari romani, si este specializata in constructia de case, spatii industriale, hale si mobilier de gradina. (Victor Rotariu)


Ion Tiriac a pus ochii pe Cluj
Compania de dezvoltare imobiliara Roses Residential Park, controlata de catre omul de afaceri Ion Tiriac, intentioneaza sa achizitioneze hotelul Victoria si Complexul Agroindustrial din Apahida, ambele din judetul Cluj, proprietati scoase la vanzare de catre Regia Autonoma "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat" (RAAPPS). Cele doua active au o valoare totala de peste 16 mil. euro, pentru ambele obiective compania Roses Residential Park achizitionand caietele de sarcini. Reprezentantii RAAPPS au organizat doua licitatii in cazul Centrului Agroindustrial Apahida, dar ambele procese au fost anulate din cauza ca Roses Residential Park a fost singura companie care s-a inscris la licitatie. Pretul de pornire a fost fixat la 3,5 mil. euro, fara TVA, suprafata complexului scos la vanzare fiind de 40.000 mp. Inainte de cea de-a doua licitatie anuntata public, caietul de sarcini fusese cumparat si de catre compania RCS&RDS, dar aceasta nu a continuat cursa de achizitionare a obiectivului din Apahida. RAAPPS va organiza o a treia licitatie, iar in caz ca nicio alta firma nu se arata interesata de preluarea Centrului din Apahida, acesta va reveni Roses Residential Park. A doua licitatie publica la care a participat societatea controlata de omul de afaceri Ion Tiriac este cea prin care RAAPPS scoate la vanzare hotelul Victoria din Cluj, pretul de pornire fiind de 12,65 mil. euro, fara TVA, cu 48 de ore inainte de ora inceperii acesteia firmele interesate trebuind sa isi prezinte candidatura. Hotelul are in componenta spatii de cazare, restaurant si terasa, suprafata totala a terenului fiind de 2.437 mp. Trei companii, Roses Residential Park, controlata de grupul Tiriac Holding Ltd., Vir Company Bucuresti - reprezentanta in Romania a companiei italiene Cimolai Construzione Metalichi, si Atlassib - controlata de Ilie Carabulea, au achizitionat dosarul de prezentare al hotelului.(Ovidiu Cornea, ZF Transilvania, Cluj)


ZIARUL FINANCIAR a realizat singurul index imobiliar de pe piata care arata ca pretul mediu al unui apartament de trei camere din Capitala a ajuns la 122.000 de euro. Institutul National de Statistica a anuntat ca va realiza primul index imobiliar oficial la sfarsitul lui 2008 pe baza datelor pe care le va primi atat de la agentiile imobiliare, cat si de la bancile care ofera credite ipotecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO