Companii

Asociatiile de leasing: Majorarea pragului de capital social nu va afecta jucatorii activi

25.10.2005, 18:45 28

Pragul de capital social de minimum 400.000 de lei (110.000 euro) specificat in noua lege a leasingului pentru societatile care activeaza in domeniu nu va constitui o problema pentru companiile active in piata, sustin oficialii Asociatiei de Leasing Bancar si cei ai Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania, cele doua entitati ce reprezinta interesul jucatorilor din piata locala.

"Pragul de capital social de 100.000 de euro nu mi se pare greu de indeplinit de catre companii, care in plus vor avea la dispozitie 6 luni pentru a-si regla acest aspect. Cred ca multe dintre ele vor reusi cu usurinta acest lucru prin capitalizarea profitului", a declarat Cornel Coca Constantinescu, presedintele Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR).

Aceasta restrictie se va rasfrange in principal asupra celor cu o prezenta nesemnificativa pe piata, care va trebui sa renunte la obiectul de activitate secundar "leasing" inclus in statutul lor.

"Introducerea pragului de 400.000 de lei pentru capitalul social nu va determina disparitia unor firme importante pentru oferta din piata. Va disparea leasingul ca obiect de activitate secundar sau tertiar din statutul unui numar mare de companii mai putin active pe piata", spune Adriana Ahciarliu, secretar general al ALB.

Ea afirma ca in acest moment pe piata sunt active in jur de 100 de societati de leasing.

Oficialul ASLR spune ca in acest moment 60-70 de companii acopera aproximativ 85-90% din piata locala de leasing, iar pentru acestea nu va fi o problema sa respecte aceasta prevedere.

In noile normative referitoare la leasing cele mai importante modificari, in opinia reprezentantilor celor doua asociatii, sunt legate de clarificarea unor termeni cum ar fi leasingul operational si valoarea reziduala, dar si aspecte legate de protectia clientilor si a firmelor de leasing.

"Este foarte important ca noile reglementari sa previna aparitia unor situatii de genul scandalului MTS Leasing, prin introducerea unor masuri de protectie a clientilor, cum ar fi modul in care va fi despagubit beneficiarul in cazul falimentului societatii de leasing", explica Ahciarliu.

Pe de alta parte, presedintele ASLR a subliniat faptul ca un aspect negativ in proiectul propus de Banca Nationala a Romaniei este ca societatile de leasing nu vor avea acces la piata de capital, respectiv nu vor putea emite obligatiuni.

Se asteapta ca noua lege a leasingului sa fie promulgata pana la sfarsitul acestui an. Dupa intrarea in vigoare a actului normativ, nu este exclus ca ALB si ASLR sa fuzioneze intr-o singura asociatie.

Potrivit oficialilor celor doua entitati aceasta ar fi starea fireasca a lucrurilor pentru piata romaneasca.

"Momentan nu cred ca exista diferente majore intre cele doua asociatii si ar fi normal sa existe o singura voce care sa apere interesele companiilor de leasing din Romania", spune Constantinescu.

Piata de leasing va depasi in acest an, potrivit estimarilor, pragul de 2 miliarde de euro, dupa ce in prima jumatate a anului a atins 1,09 miliarde de euro, rolul principal avandu-l dezvoltarea peste asteptari a pietei auto. marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO