Companii

AstraZeneca si GSK, un trimestru dificil

08.05.2003, 00:00 18

Astra Zeneca Plc se indreapta catre un final de prim trimestru dureros, resimtind din plin efectul competitiei genericelor fata de ulcerotratul sau Prilosec, odata cel mai bine vandut produs de acest tip din Statele Unite, informeaza Reuters.
Analistii se asteapta ca grupul sa dea publicitatii o scadere a castigurilor pe actiune de peste 20% comparativ cu 2002.
AstraZeneca are sanse mari sa nu poata evita pericolele care pandesc majoritatea companiilor farmaceutice europene, care se confrunta cu o competitie crescuta a genericelor si cu un trend negativ al cursurilor financiare.
Totusi, intrucat se raporteaza la dolar, AstraZeneca va scapa de tendinta actuala a valutelor dar vanzarile globale ale Prilosec, cunoscut sub numele Losec in afara Statelor Unite vor scadea cu circa 40%, pana la un nivel estimat la 700 de milioane de dolari.
In schimb, investitorii GSK au fost avertizati din februarie de directorul financiar John Coombe ca actiunile ar putea scadea cu sase procente in 2003."Cred ca oamenii in general au asimilat aceasta previziune. Compania a actionat cu mare atentie", a apreciat Katherine Genis de la BNP Paribas.
Analistii estimeaza ca GSK va raporta o crestere a castigurilor pe actiune de abia trei procente in primul trimestru al anului.
Nivelul usor pozitiv al vanzarilor va fi determinat de veniturile obtinute pe piata americana, mai ales de catre antiastmaticul Advair, intrucat piata europeana stagneaza.
In ceea ce priveste antiinfectioasele, GSK va suporta erodarea antibioticului Augmentin, ca urmare a introfucerii genericelor in Statele Unite, in 2002.
tintele financiare pentru intregul an insa par sigure. Presedintele GSK, Jean-Pierre Garnier, a declarat in cursul lunii aprilie ca este foarte increzator in realizarea scopurilor fixate pentru 2003.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO