Companii

AstraZeneca vizeaza un loc intre primii 15 jucatori

28.03.2007, 18:09 63

Compania farmaceutica AstraZeneca vizeaza un loc intre primii 15 jucatori de pe piata pana la sfarsitul acestui an. La finalul anului trecut, compania ocupa locul 19 in topul de profil, cu o cota de piata de 1,7%, potrivit datelor Cegedim Romania, citate de reprezentantii AstraZeneca.
"Pentru acest an ne-am propus sa aducem mai multe produse in Romania, in arii precum oncologie si sistem nervos central", a declarat Nenad Pavletic, country manager al AstraZeneca Romania. El a precizat ca acest proces este usurat acum de faptul ca Romania face parte din Uniunea Europeana de la 1 ianurie 2007. Astfel, orice medicament inregistrat in UE este inregistrat si pe piata locala. Nenad Pavletic, 36 de ani, conduce operatiunile locale ale AstraZeneca incepand cu luna ianuarie a acestui an. "Pentru 2007, ne-am propus sa crestem peste piata in Romania", a precizat Nenad Pavletic.
AstraZeneca a incheiat anul 2006, cu vanzari de aproximativ 22 mil. euro, potrivit datelor Cegedim. In 2007, ritmul de crestere a pietei farmaceutice este estimat de principalii jucatori la 10-15%.
Vanzarile de medicamente pe piata locala s-au ridicat anul trecut la 5,47 mld. lei (1,55 mld. euro), cu 19,2% mai mult fata de 2005, pe fondul cresterii fondurilor alocate medicamentelor gratuite si compensate. A fost pentru al doilea an consecutiv in care piata a crescut peste estimarile initiale ale jucatorilor. "In 2007, piata romaneasca de medicamente va deveni din ce in ce mai competitiva. Totodata, aceasta va fi caracterizata de doua tendinte. Prima dintre ele o reprezinta intrarea de noi terapii inovative, iar cea de-a doua de intrarea de noii producatori de generice, in conditiile in care patentele mai multor medicamente vor expira", a explicat Nenad Pavletic.
In Romania AstraZeneca are 100 de angajati, iar in 2007 va mai angaja 10-15 persoane.
Principalii jucatori din industria locala de medicamente sunt GlaxoSmithKline, Hoffmann La Roche, Sanofi-Aventis, Novartis, Pfizer, Servier. Dintre producatorii autohtoni, in top se afla Zentiva, Terapia Ranbaxy si Antibiotice Iasi.
Produsele AstraZeneca sunt adresate unor categorii largi de afectiuni, precum cele gastrointestinale, cardiovasculare, portofoliul companiei incluzand si medicamente oncologice destinate afectiunilor psihiatrice, antiinfectioase sau respiratorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO