Companii

Avertisment. România duce lipsă de medici pentru copii. Doar 22 de medici sunt în toată ţara pe oncologie, pneumologie şi nefrologie pediatrică. Medic: Sistemul este înţepenit, posturile sunt blocate şi nu se creează altele în spitale

Avertisment. România duce lipsă de medici pentru copii....

Autor: Georgiana Mihalache

05.07.2023, 12:30 186

♦ „Am programări care se întind pe câteva săptămâni“, spune prof.univ.dr. Mihai Gafencu, unul dintre cei şase medici pe care îi are România în prezent pe specializarea de nefrologie pediatrică ♦ De abia din 2016, în urma unui ordin de ministru, s-au înfiinţat specialităţile pediatrice de nefrologie (boli de rinichi – n.red.), oncologie şi pneumologie ♦ În prezent ies de pe băncile facultăţilor noile generaţii de medici pe aceste specialităţi, dar posturile sunt blocate în spitale.

Doi la Timişoara, unu la Bucu­reşti, unu la Cluj, unu la Galaţi, unu în Mureş. Nu este replică din „O scrisoare pierdută“ a lui Caragiale, ci situaţia medicilor specializaţi în nefrologie pediatrică cu drept de practică din România, potrivit datelor transmise de Colegiul Medicilor din România.

Alături de nefrologie pediatrică (ramură a medicinei interne care se ocupă de bolile de ri­nichi), şi oncologia şi pneumologia pentru copii sunt „Cenuşăresele“ sistemului medical, cu cei mai puţini medici cu drept de liberă practică. Mai mult, şi puţinele judeţe în care sunt câte unu-doi medici pe aceste ramuri se supra­pun, fiind marile centre universitare.

„Pe de-o parte, a fost o problemă că nu a existat formare în nefrologie, oncologie, pneu­mologie pediatrică. De şase ani avem noile spe­cialităţi pediatrice şi acum avem primele genera­ţii. Pe de altă parte, trebuie să avem şi posturi scoase pe aceste specialităţi noi să ţinem specia­liştii pe care îi formăm cu banii ţării în ţara noas­tră. Trebuie categoric o politică dusă de minis­ter, în sensul că di­rectorii de spitale trebuie să poa­tă angaja şi nu să aibă posturi blocate“, a spus pen­tru ZF prof. univ. dr. Mihai Gafencu. El este unul dintre cei şase medici nefrologi ai Ro­mâniei, fiind totodată şi directorul medical al Spi­talului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu“ Timişoara. Totuşi, breslei de nefrologi pediatri urmează să li se alăture încă doi medici în câteva zile, astfel că numărul va ajunge la opt medici în toată ţara, o „creştere“ de 33%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO