Companii

Avocatii austriecilor isi intaresc pozitiile pe piata din Romania

02.12.2005, 19:53 26

Firma de avocatura Cerha Hempel Spiegelfeld Hlawati (CHSH), una dintre cele mai mari din Austria, si-a anuntat intrarea pe piata romaneasca de profil printr-un parteneriat cu Gilescu & Partners.

Decizia a fost influentata de faptul ca principalii clienti ai firmei au realizat investitii in Romania, Austria fiind cel mai mare investitor strain de pe piata romaneasca.

CHSH este a treia firma de avocati din Austria care va activa aici, dupa Schoenherr si WolfTheiss, ultima intrata in vara acestui an odata cu fuziunea dintre Banca Tiriac si filiala locala a Bank of Austria.

"Lucram impreuna de doi ani, noi fiind avocatii Ambasadei Austriei la Bucuresti. Avem clienti austrieci si de limba germana din sectoare diverse - real estate, industria lemnului, constructii si materiale de constructii, agricultura si comert. Vom avea o cooperare mai stransa, iar dupa ce vom vedea cum lucram cu totii, ne vom indrepta catre o fuziune (intre Gilescu & Partners si CHSH - n.r.)", a declarat pentru Ziarul Financiar Radu Gilescu, managing partner la Gilescu & Partners. Acesta a mai afirmat ca parteneriatul dintre cele doua firme de avocatura va fi notificat si Baroului local, cu toate ca acest lucru nu este obligatoriu.

"Pentru compania noastra acest pas este logic. Romania inregistreaza un boom economic, iar clientii nostri prezenti in numar din ce in ce mai mare au nevoie de consultanta. Astfel este evident pentru noi ca pentru a satisface cererea de pe piata trebuie sa ne stabilim un birou aici", a declarat Alfred Nemetschke, avocat la CHSH.

Biroul de la Bucuresti va avea 11 avocati, dintre care patru parteneri specializati pe diferite domenii, respectiv drept comercial, dreptul societatilor comerciale, drept imobiliar si legislatie publica. CHSH isi consolideaza astfel prezenta in regiune, unde are deja un birou la Budapesta. Birourile de la Bucuresti si Budapesta vor lucra strans cu sediul de la Viena, precizeaza reprezentantii firmei de avocatura.

Firma este implicata, in regiune, in tranzactii privind achizitii si fuziuni, respectiv in real estate. Pentru perioada urmatoare, compania are in vedere deschiderea de noi birouri in Cehia si in Urcaina.

Firma Gilescu & Partners se situeaza printre jucatorii cu venituri anuale situate intre 1 si 2 milioane de dolari. Atat Gilescu & Partners, cat si CHSH lucreaza cu companii austriece cu operatiuni in Romania. In ultima perioada, au avut loc mai multe miscari de consolidare si regrupare a caselor de avocatura de talie mica si medie de pe piata locala. Astfel, firmele Calin Zamfirescu & Asociatii, condusa de catre presedintele Uniunii Avocatilor din Romania, si Racoti - Predoiu sunt de asemenea aproape de finalizarea unui proces de fuziune in urma caruia pe piata va aparea un nou jucator sub numele de Zamfirescu Racoti Predoiu Tarnoveanu. Pe de alta parte, o alta miscare cu impact semnificativ in Romania este fuziunea prin care firma internationala de avocatura CMS Cameron McKenna va prelua reteaua Hayhurst Robinson, cu birouri in Europa Centrala si de Est. Operatiunile din Romania ale celor doua firme vor fuziona in 2006, pana atunci urmand sa functioneze separat.

Cameron McKenna asigura consultanta juridica a bancii austriece Erste in negocierile pentru achizitia celei mai mari banci din Romania - BCR. Erste este alaturi de portughezii de la Millennium in finala de la BCR, ambele banci pregatind acum oferte financiare imbunatatite. Hayhurst a asigurat consultanta juridica pentru BERD si IFC in prima faza a privatizarii BCR din 2003.

Piata avocaturii de afaceri, estimata la aproximativ 25 - 30 milioane de euro pe an, este din ce in ce mai competitiva, pe fondul intrarii tot mai multor jucatori internationali. adrian.mirsanu@zf.ro

@Schoenherr a fost prima firma austriaca de avocatura intrata in Romania la mijlocul anilor ?"90, o data cu primele achizitii facute de Brau Union (bere)

@ Intrarea Wolf Theiss in vara acestui an a coincis cu tranzactia unuia dintre clientii sai, Bank of Austria, si Banca Tiriac

@ Parteneriat CHSH - Gilescu & Partners pentru acoperirea serviciilor legale pentru clientii lor austrieci din Romania

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO