Companii

Badea de la Aedificia semnează contractul la Teatrul Naţional: 50 de milioane de euro

Badea de la Aedificia semnează contractul la Teatrul Naţional: 50 de milioane de euro

Clădirea TNB va fi realizată după modelul Teatrului Barbican Hall din Londra, urmând să fie transformată într-un centru cultural care să fie deschis de dimineaţa până seara târziu

Autor: Andreea Mioara Neferu

27.03.2011, 23:59 265

Contractul de reabilitare şi extindere a Teatrului Naţional dinBucureşti (TNB), cu o valoare de circa 50 de milioane de euro, afost câştigat de consorţiul format din Aedificia Carpaţi, companiecon­trolată de omul de afaceri Petre Badea, şi Romtest Electronic,deţi­nu­tă de omul de afaceri Ion Tudoran, potrivit unui anunţ deatribuire publicat pe Sistemul Elec­tronic de Achiziţii Publice(SEAP).

"Pe SEAP anunţul de atribuire a fost publicat în termen, încondiţiile în care contractul a fost semnat în urmă cu o lună.Lucrările au început deja în luna martie şi în 28 de luni (în lunaiunie 2013 - n. red.) urmează să fie finalizate. În primeledouă-trei luni se va lucra în special la demolarea faţadei de laSala Mare a Teatrului şi la consolidarea corpului B, dintre SalaMare şi Teatrul de Operetă", a declarat pentru ZF Bogdan Trâmbaciu,directorul Unităţii de Management a Proiectului (UMO), in­stitu­ţiaresponsabilă de organizarea lici­taţiilor pentru inves­tiţii dincadrul Ministerului Culturii.

Consorţiul Aedificia-Romtest a câştigat încă din primăvaraanului trecut licitaţia la TNB, având singura ofertă care aîndeplinit condiţiile tehnice pentru participarea la licitaţiaelectronică la care s-au înscris zece firme şi consorţii. Ulterior,licitaţia a fost contestată la Consiliul Naţional de Soluţionare aLicitaţiilor de către trei participanţi, iar consorţiul RotaryConstrucţii-ACM 4 a depus contestaţie la Tribunalul Bucureşti.Deciziile au fost favorabile celor de la Aedificia-Romtest în toatecazurile.

La contestaţia depusă de Rotary în cadrul Tribunalului auintervenit şi alte nume grele din industria construcţiilor care auparticipat la licitaţie, precum Bog'Art, Comnord, Euro­constructsau Alpine.

Aedificia, precum şi Rotary sunt două dintre firmele deconstrucţii cu activităţi intense pe reabilitarea clădirilorpublice din Bucureşti. Spre exemplu, cele două companii s-au mailuptat şi pentru contractul de reabilitare a Bibliotecii Naţionale,care iniţial a fost câştigat de Rotary, însă ulterior a fostatribuit firmei Aedificia.

Fondurile pentru reabilitarea TNB provin din împrumutulcontractat de guvern în 2007 de la Banca de Dezvoltare aConsiliului Europei (BDCE) pentru programul "Reabilitareamonumentelor istorice din România" - 27 de milioane de euro - şi dela bugetul de stat.

Clădirea TNB va fi realizată după modelul Teatrului BarbicanHall din Londra, urmând să fie transformată într-un centru culturalcare să fie deschis de dimineaţa până seara târziu. Potrivitproiectului, numărul locurilor în sălile de spectacol va fi aproapedublu, de la 1.720 la peste 3.100. Proiectarea clădirii TNB dinPiaţa Universităţii a început în 1963, însă teatrul a început săfuncţioneze în acest sediu zece ani mai târziu, fiind inaugurate perând trei săli: Sala Mare, Sala Studio şi Sala Atelier.

Iniţiată în perioada de creştere economică, însă concretizatăabia în timpul crizei, modernizarea TNB a atras o serie deconstructori, în cursa pentru câştigarea proiectului înscriindu-seanul trecut unele dintre cele mai mari companii de construcţii,atât româneşti, cât şi străine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO