Companii

Bancherii cuprului mizeaza pe afaceri de 160 mil. euro si incearca sa cumpere mine in Serbia

Bancherii cuprului mizeaza pe afaceri de 160 mil. euro si incearca sa cumpere mine in Serbia

Horia Simu, presedintele Cuprom: Dorinta noastra este de a ne integra perfect pe verticala, deoarece piata este foarte volatila. Doar integrarea poate asigura stabilitatea pe termen lung a companiei. Minele de cupru, principalul activ al privatizarii din Serbia, vor constitui partea lipsa a Cuprom.

27.09.2006, 19:10 92

Cuprom Romania, unul dintre cei mai mari producatori de cupru electrolitic, sarma laminata, trefilata si conductoare din Europa de Est, estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de 200 de milioane de dolari (circa 160 de milioane de euro), in crestere cu aproape 80% comparativ cu afacerile de anul trecut. In 2005 Cuprom a realizat o cifra de afaceri de 112,3 milioane de dolari (aproape 90 de milioane de euro).
Cresterea valorii vanzarilor Cuprom a fost favorizata de ascensiunea spectaculoasa a pretului cuprului pe pietele internationale in prima parte a acestui an. Cotatia cuprului pe Bursa de Metale de la Londra (LME) a crescut cu peste 90% in primele cinci luni ale anului, depasind in mai pragul de 8.000 de dolari pe tona. Ulterior, pretul a inregistrat o corectie, insa se mentine in continuare peste 7.000 de dolari pe tona, fata de un nivel de 4.500 de dolari pe tona la inceputul anului.
"Deocamdata suntem procesatori, deci vindem mai scump, dar si materia prima o cumparam mai scump", a declarat Horia Simu, presedintele Cuprom, fost bancher la Citibank.
Reprezentantii companiei sustin ca pretul ridicat al cuprului arata ca cererea este foarte mare, dar presupune si eforturi financiare mai mari din partea companiei.
"Ca procesator trebuie sa fii neutru la pretul cuprului, de aceea ai nevoie de cea mai noua tehnologie", spune Simu.
La inceputul lunii septembrie, Cuprom a depus o scrisoare de intentie pentru participarea la procesul de privatizare a producatorului de cupru RTB Bor din Serbia. Participarea la privatizarea RTB Bor face parte din strategia companiei de integrare pe verticala si de extindere pe pietele internationale.
"Dorinta noastra este de a ne integra perfect pe verticala, deoarece piata este foarte volatila. Doar integrarea poate asigura stabilitatea pe termen lung a companiei. Minele de cupru, principalul activ al privatizarii din Serbia, vor constitui partea lipsa a Cuprom", a explicat Simu.
Printre activele scoase la licitatie se numara mine de cupru subterane si de suprafata din Bor, o mina de suprafata din Majdanpek si o unitate de topire si rafinare a cuprului.
Reprezentantii Cuprom spun ca licitatia nu reprezinta o privatizare propriu-zisa, ci o vanzare de active si licente, iar cumparatorul nu va prelua si datoriile companiei. Pretul de pornire stabilit de guvernul de la Belgrad este de 266,65 milioane de dolari (circa 213 milioane de euro).
Cuprom s-a inscris pe cont propriu in licitatie, insa nu exclude posibilitatea formarii unui consortiu pentru depunerea unei oferte comune, avand discutii in prezent cu potentiali parteneri din sectorul financiar. Printre numele vehiculate se numara Citibank, divizie a Citigroup.
Compania isi propune ca, prin preluarea RTB Bor, sa devina cel mai important producator de sarma de cupru din Europa de Est, cu exceptia Poloniei.
"Cererea pentru cupru in Europa Centrala si de Est creste foarte mult pentru ca aceasta zona este preferata de companiile vestice din domeniul auto pentru relocarea operatiunilor. Practic, piata est-europeana a cuprului este cea mai dinamica dupa cea din China si India. Din acest motiv incercam sa construim un jucator care sa satisfaca in cea mai mare masura cererea din zona", spune Simu.
Cele 18 firme reunite din grupul RTB Bor au circa 8.700 de angajati. Potrivit caietului de sarcini pentru privatizare, castigatorul licitatiei trebuie sa pastreze mai mult de jumatate dintre salariati. Alte companii care ar putea fi interesate de preluarea RTB Bor sunt KGHM din Polonia, Precious Metals din Canada, View Resources - Australia, Phelps Dodge, Rio Tinto, Antofagasat - Chile si East Point Holdings din Cipru.
Reprezentantii Cuprom sustin ca sunt mai bine pozitionati decat competitorii lor datorita experientei pe care o au in urma restructurarii combinatelor romanesti de la Baia Mare si Zalau si compatibilitatii care exista intre operatiunile Cuprom si cele ale companiei din Serbia.
Cuprom detine o fabrica de cupru electrolitic la Baia Mare, cu capacitatea de 40.000 de tone pe an, si o fabrica de sarma din cupru la Zalau, cu capacitatea de 70.000 de tone pe an. Compania a preluat activele celor doua fabrici de la AVAS, dupa ce compania anglo-indiana RGB Resources, care le cumparase in 1998, a dat faliment.
Investitiile pentru retehnologizarea celor doua combinate, de la preluarea lor in 2003 si pana in 2007, se ridica la 40 de milioane de euro.
In ultimii ani, producatorii de cabluri electrice si cablaje si-au relocat o parte din productie in Romania.
Printre clientii Cuprom se numara companii importante precum Pirelli, Hellenic Cables sau Emerson.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO