Companii

Beijingul le cere chinezilor să-şi dea maşinile şi frigiderele vechi pe altele noi „made in China“. Planul ar putea calma supărarea Occidentului privitoare la supracapacitatea sa de producţie

Beijingul le cere chinezilor să-şi dea maşinile şi...

Autor: Catalina Apostoiu

24.04.2024, 00:05 3172

Industria chinezească a vehicu­lelor electrice, aflată în centrul tensiu­nilor comerciale în creştere cu SUA şi Europa, este pe cale să primească un impuls puternic din partea celei mai recente iniţiative a Beijingului de accelerare a creşterii economice, scrie Bloomberg.

Aceasta este doar una din con­clu­ziile care reies din ultimele dez­vă­luiri ale Beijingului cu privire la pla­nul său de a oferi stimulente care să încurajeze companiile şi gospodă­riile chineze să adopte tehnologii mai curate.

Planul este aşteptat să constituie unul dintre principalele programe de stimulare din acest an, deşi semnele de întrebare persistă, inclusiv la cât se vor ridica cheltuielile guvernului.

La patru luni după ce preşedin­tele Xi Jinping a lansat o propunere de susţinere a gospodăriilor şi com­pa­niilor în upgradarea aparaturii în­vechite, detaliile încep uşor să apară. La începutul lunii, oficiali din mai multe departamente au anunţat cea mai detaliată versiune de până acum şi au promis noi informaţii.

Beijingul vrea ca toată lumea să-şi schimbe maşinile şi electrocas­nice­le vechi cu unele noi produse lo­cal. Aceste schimburi au potenţialul de a accelera creşterea economiei, fă­când-o în acelaşi timp mai puţin asi­metrică prin încurajarea achiziţiilor pe plan local pentru contrabalansa­rea exporturilor. Iar în acest fel ar putea fi temperate şi îngrijorările globale privitoare la supracapaci­ta­tea fabricilor chinezeşti.

Guvernele locale vor putea decide detaliile programului.

Acesta are drept obiectiv upgra­da­rea stocului de echipamente indus­triale şi casnice din China, scoţând din uz echipamentele mai vechi care consumă mai multă energies au polu­ează mai mult, şi dând în paralel un impuls cheltuielilor consuma­to­rilor şi investiţiilor companiilor.

Mai multe detalii pe www.zf.ro

În 2023, investiţiile pe upgradarea echipamentelor din industrii cheie s-au ridicat la 4.900 miliarde de yuani (680 miliarde de dolari), iar ţinta este o creştere a acestora cu 25% până în 2027.

Beijingul nu a speficat cât cash este pregătit să ofere, deşi oficialii au descris unele dintre instrumentele de finanţare.

Pe partea gospodăriilor, schimburile de maşini par să fie focusul susţinerii fiscale din partea guvernului central. Vor fi oferite subvenţii consumatorilor care cumpără maşini electrice noi. Autorităţile locale vor suporta o parte din costuri.

Pentru industrie va fi un mix de subvenţii, investiţii guvernamentale în echipamente noi, scutiri de taxe pentru producătorii mai „curaţi“ şi împrumuturi cu discount pentru a susţine firmele în a face upgradul.

Există şi constrângeri. Noile standarde de mediu pentru utilaje vor forţa companiile să renunţe la echipamentele vechi.

Planul este menit să stimuleze creşterea economiei chineze, dar nu doar pe termen scurt.

Pe de altă parte, China este acuzată de SUA şi Europa că inundă pieţele globale cu bunuri ieftine şi nu ia suficiente măsuri pentru a încuraja cererea locală. Planul recent ar putea veni în întâmpinarea criticilor respective.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO