Companii

Bermas, afaceri in scadere, dar profit in crestere

15.02.2006, 19:48 15

Producatorul de bere Bermas Suceava a incheiat anul trecut cu un profit net de 3,5 milioane de lei (0,9 mil. euro), in crestere in lei cu 6% fata de 2004, in conditiile in care cifra de afaceri realizata de companie a fost de numai 31,7 milioane de lei (8,6 mil. euro), cu 13% mai mica decat in 2004.

"Din cauza vremii nefavorabile vanzarile au scazut cu 5-6% anul trecut, insa am reusit sa obtinem un profit mai mare in urma unor masuri de optimizare a costurilor", a declarat Constantin Gatej, directorul general al companiei.

Gatej a precizat ca Bermas a vandut anul trecut circa 285.000 de hectolitri de bere, estimand o cota de piata la nivel national de 2,4%. In judetul Suceava, unde se afla centrul de productie al companiei, cota de piata estimata este de 45%.

Vanzarile Bermas acopera in cea mai mare parte zona Moldovei.

Pentru acest an compania estimeaza un volum al vanzarilor de 340.000 de hectolitri, in baza contractelor semnate deja cu distribuitori din zona Moldovei, dar si a intrarii in reteaua Metro.

"E greu sa faci o previziune privind rezultatele financiare in industria berii, pentru ca depindem in mare masura de vreme, iar Suceava este unul dintre judetele cu cele mai scazute temperaturi din tara", a mai spus Gatej.

Bermas a realizat anul trecut investitii de aproape 1 milion de euro pentru modernizarea fluxurilor tehnologice de fabricare a berii. Pentru acest an, compania are un buget de investitii similar cu cel din 2005, consiliul de administratie urmand sa decida asupra directiilor in care vor fi utilizate aceste fonduri.

Bermas Suceava, unul dintre putinii producatori independenti de bere de pe piata, are in prezent 300 de angajati. Actiunile Bermas sunt listate la Categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti.

Piata berii este estimata la peste 600 de milioane de euro, patru dintre primii cinci jucatori fiind companii multinationale: Brau Union, Ursus Breweries, Interbrew si URBB. Cele patru companii multinationale prezente pe piata locala detin circa 70% din vanzarile anuale, un loc important fiind detinut in prezent de European Drinks, cel mai mare grup autohton din industria alimentara, care a anuntat investitii de peste 100 de milioane de euro in perioada urmatoare pentru cresterea capacitatilor de productie la bere.

Printre jucatorii mici se numara Bere Mures, o afacere dezvoltata de un grup de investitori autohtoni, Bermas Suceava si Martens Galati, filiala numarului patru de pe piata belgiana a berii, Martens Breweries.

Anul trecut, piata berii a a inregistrat o crestere volumica de 4,5%, fata de 12% cat crescuse in 2004. Cele mai mari cresteri au fost consemnate pe segmentul berii populare si in special al berii la PET, dar piata a suferit modificari si in segmentul premium si super-premium, dupa intrarea unor noi marci.

Producatorii locali se asteapta in perioada urmatoare la o crestere a consumului de bere, pana la media europeana. Astfel, de la 64 l/cap de locuitor cat este in prezent, consumul ar puea ajunge o data cu aderarea la Uniunea Europeana pana la 80 l/cap de locuitor cat reprezinta media la nivel european. dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO