Companii

Bermas Suceava este curtata numai de fonduri de investitii

03.08.2000, 00:00 38



Numai fondurile de investitii s-au interesat pana in prezent de cele 25% din actiunile producatorului de bere Bermas Suceava, cu toate ca in piata zvonurile anunta ca un eventual interesat de pachetul detinut inca de Fondul Proprietatii de Stat (FPS) ar fi compania daneza Tuborg.

"Pana in prezent nu s-au interesat pentru privatizarea Bermas decat fondurile de investitii. Este posibil, si chiar ar fi bine, ca Tuborg sa fie interesat de actiunile detinute inca de FPS, insa eu nu am auzit inca de o eventuala intentie a companiei daneze", a declarat pentru Ziarul Financiar Constantin Gatej, directorul general al societatii Bermas Suceava, refuzand insa sa dea referinte cu privire la numele fondurilor.

Pe de alta parte insa, Isaac Sheps, presedintele Tuborg Romania a spus ca "societatea nu este interesata de vreo fabrica de bere din Romania, pentru ca nu indeplineste standardele de calitate Tuborg".

"Privatizarea este discutata in prezent de consiliul de administrare al FPS, insa este putin probabil ca vanzarea efectiva a pachetului detinut de fond sa aiba loc mai devreme de toamna acestui an", a mai spus Gatej

Bermas a inregistrat, in primele sase luni ale acestui an, un profit net de 15 miliarde de lei, la un profit brut de 24 miliarde de lei. Principalul factor de scadere a profitului brut au fost, potrivit oficialului Bermas, dobanzile la creditele contractate de companie.

Bermas a cumparat la inceputul acestui an, circa 400 de dozatoare de bere in valoare de peste 6 miliarde de lei, incepand astfel planul de retehnologizare a intreprinderii, in valoare totala de aproape 14 miliarde de lei, anuntat la inceputul anului. Masurile de retehnologizare mai prevad unei instalatii de distributie a berii imbuteliate, in valoare de 3,80 miliarde de lei.

Compania deruleaza in prezent o promotie in statiunea Costinesti de pe litoral, care a necesitat o investitie de 120 milioane de lei.

Bermas Suceava are un capital social de 66,44 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 7.000 lei. Structura actionarilor semnificativi cuprinde Programul Asociatia Salariatilor Bermas - PAS (care detine 20,8% din capital), Fondul Proprietatii de Stat (cu 24,98% din titluri) si compania Lovers Romania (care detine 9,29% din titluri), restul actiunilor fiind impartite intre micii investitori.

Bermas a avut anul trecut un profit net de 17,06 miliarde de lei, la un profit brut de 27,20 miliarde de lei. Compania avea insa la acea data, conform raportului AGA, datorii de 42,12 miliarde de lei. Bermas avea datorii catre banci, in valoare de 10,41 miliarde de lei si catre furnizori in valoare de 4,83 miliarde de lei.

Bermas Suceava activeaza in domeniul industriei alimentare, avand ca principal obiect de activitate producerea si comercializarea berii, a maltului, a derivatelor si subproduselor rezultate din procesul de fabricatie a acestora.

Salariul mediu al angajatilor Bermas, recalculat pentru luna iulie, a atins 2,4 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO