Companii

Blidar contestă licitaţia pentru tramvaie de la Cluj

Autor: Cotu Laurentiu

04.01.2012, 16:31 499

Compania Astra Vagoane Călători, controlată de omul de afaceri Valer Blidar, a contestat rezultatele licitaţiei pentru achiziţia noilor tramvaie destinate transportului public de călători din Cluj-Napoca, contract în valoare de circa 1,5 mil. euro.

La finele anului trecut, primăria Cluj-Napoca a atribuit contractul de achiziţie a noilor tramvaie companiei poloneze Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz, care a oferit preţul de 6,4 mil. lei (circa 1,5 mil. euro), fără TVA, per bucată. Contractul cadru urma să fie semnat astăzi, 4 ianuarie 2011, în condiţiile în care nu existau contestaţii.

''Compania Astra Vagoane Călători din Arad a contestat caietul de sarcini, fapt ce întârzie achiziţia noilor tramvaie. În continuare, aşteptăm răspunsul din partea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţilor'', a declarat pentru ZF Transilvania Andrada Rarău, purtătorul de cuvânt al primăriei Cluj-Napoca.

Conform contractului cadru, primăria Cluj-Napoca va achiziţiona un număr de maxim de 12 tramvaie. Noile tramvaie, oferite de compania poloneză, au un consum de 48,7 wh/t*km, o capacitate de 296 de călători, iar termenul de garanţie este de 6 ani.

Licitaţia pentru achiziţia noilor tramvaie din Cluj-Napoca a fost publicată pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), având criteriul de atribuire oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Termenul limită până la care au putut fi depuse oferte a fost 21 noiembrie 2011, fiind depuse până la această dată două oferte.

Polonezii de la Pojazdy Szynowe au concurat pentru acest contract cu compania arădeană Astra Vagoane Călători, controlată de omul de afaceri Valer Blidar. Arădenii au prezentat în vara anului trecut primul tramvai românesc, numit Imperio, produs în parteneriat cu Siemens, mai ieftin cu 30% faţă de produsele similare de pe piaţa mondială, conform reprezentanţilor companiei. Modelul de tramvai produs de români are podeaua joasă şi între 168 şi 240 de locuri, în funcţie de numărul de module din care este compus, respectiv trei sau patru.

Compania Astra Vagoane Călători a investit circa 7 mil. euro în fabrica de tramvaie de la Arad, care va produce 36-40 de tramvaie anual. Mai mult, după ce a încheiat un parteneriat cu Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB), Blidar va investi 8 mil. euro pentru a demara producţia de tramvaie şi în Capitală. Astra Vagoane Călători a realizat în 2010 o cifră de afaceri de circa 189,2 mil. lei (45 mil. euro), un câştig net de aproximativ 55,5 mil. lei (13 mil. euro), cu un număr mediu de 924 de angajaţi, conform sitelui Ministerului Finanţelor Publice. Blidar mai deţine pe lângă compania Astra Vagoane Călători şi firmele Astra Vest, Sirv Titu, fabrica de marmură Marmura Bucureşti şi Tristar Bucureşti.

Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz, care a câştigat licitaţia pentru achiziţia noilor tramvaie de la Cluj, este una dintre cele mai vechi companii producătoare de infrastructură feroviară din Polonia şi livrează pentru clienţi din Cehia, Ungaria, Lituania, Italia sau Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO