Companii

BNR ramane sursa de profit pe piata monetara

12.05.2006, 00:00 22

Banca centrala a decis mentinerea dobanzii la care atrage fonduri la 8,5%, cu toate ca inflatia e in scadere, de teama reinflamarii preturilor.

Investitorii strani pot rasufla usurati: BNR a lasat dobanda la care atrage fonduri neschimbata, la 8,5%, si promite sa atraga, cel putin pentru inca o luna, toti leii din piata monetara, astfel ca isi pot vedea in continuare de jocul pe leu. Bancile castiga atat in nume propriu, cat si pentru clientii lor, multi dintre ei din strainatate, din diferenta foarte mare intre dobanda platita clientilor (4%-5%) si cea primita la depozitele plasate la BNR.

BNR a hotarat ieri sa mentina dobanda de politica monetara neschimbata, la 8,5% pe an, dar si sa continue sterilizarea substantiala a excesului de lei din piata monetara, deci va fi in continuare foarte activa. De altfel, in ultimele opt saptamani BNR a atras de fiecare data in depozite toti leii oferiti de bancile comerciale.

Banca centrala argumenteaza decizia prin inrautatirea dezechilibrelor externe, mentinerea consumului la niveluri nesustenabile si inrautatirea perspectivelor inflationiste pentru lunile urmatoare. "Daca ai citi comunicatul fara sa stii decizia, ai presupune ca a avut loc o crestere a dobanzii", spune un analist de pe piata valutara.

Deciziile de ieri au venit pe fondul scaderii inflatiei in primele patru luni ale anului si au corespuns cu ceea ce piata astepta.

Practic, BNR ofera la sumele atrase o dobanda reala de 1,5% (peste inflatie), adica cel mai inalt nivel din ultimul an. Comunicatul subliniaza insa ca temperarea inflatiei a avut loc pe fondul unei "pauze" in ajustarea preturilor reglementate.

"Decizia este in linie cu asteptarile noastre si ale pietei. Nu vom asista la un impact asupra pietei valutare, hotararea fiind anticipata. Cred ca rata va ramane neschimbata pe parcursul anului, fiind chiar posibila o scadere spre sfarsit", spune Radu Craciun, seful departamentului de analiza al ABN Amro Bank. Pe de alta parte, subliniaza Craciun, evaluarile negative din raportul BNR sunt cel putin la fel de importante ca si cele pozitive, ceea ce duce cu gandul la faptul ca autoritatea monetara ar avea o atitudine temperata fata de o eventuala micsorare de dobanda.

"In functie de evolutia indicelui de preturi, in iunie este posibil orice. In opinia mea insa, pana la mijlocul anului sunt sanse mari ca inflatia anuala sa ramana sub nivelul de 7,5%. In acest context, la acest moment, nu vad argumente in favoarea unei cresteri de rate nici in iunie", considera si Florian Libocor, analist financiar. El anticipeaza un varf de crestere a preturilor in mai cu 0,7%, urmat de o atenuare pana la 0,3% in iunie.

Radu Craciun mentioneaza ca ar fi fost mai confortabil cu o mentinere a dobanzii la nivelul de 9% pe an, insa o decizie de majorare ar fi fost potrivita in luna feburarie. De atunci, BNR a mentinut practic neschimbate conditiile de politica monetara.

Decizia BNR a venit dupa inchiderea pietelor financiare locale, insa jucatorii au asteptat cu calm publicarea hotararilor. Cotatiile euro/leu au ramas imediat sub nivelul de 3,47 lei pentru un euro, ca in zilele anterioare, in timp ce pe piata monetara dobanzile s-au mentinut la aproximativ 8% pe an.

"Nu cred ca vor fi repercusiuni pe curs. Sentimentul speculativ a fost inca o data diminuat. Astfel ca subscriu scenariului conform caruia leul ar putea sa se aprecieze in pasi marunti si cu mici corectii, fata de euro, ceea ce este semnificativ mai benefic pentru economie decat o apreciere accelerata", considera si Libocor.

De la inceputul anului leul a castigat 5% in fata euro, insa aprecierea a avut loc fara socuri, iar de la jumatatea lui aprilie cursul oscileaza intr-o banda ingusta.

Nici analistii Raiffeisen Bank nu asteptau altceva din partea bancii centrale.

"Dobanda este pozitiva in termeni reali si ar putea sa ramana pozitiva, desi se asteapta presiuni inflationiste in perioada urmatoare. In cazul unei cresteri a ratei dobanzii, exista posibilitatea amplificarii presiunilor pe curs. Leul s-a apreciat deja semnificativ in raport cu euro, iar o apreciere si mai mare ar fi dus la o adancire a deficitelor externe", considera ei.

Desi cresterea accelerata a creditului a reintrat in atentia autoritatii monetare, analistii spun ca sunt putine parghii prin care aceasta mai poate fi limitata. Radu Craciun indica o majorare a rezervei minine la lei, insa aceasta ar fi o solutie de "ultima instanta", care ar atrage cu siguranta nemultumire in piata.

"Cel mai simplu tratament in privinta evolutiei creditului, considerata prea rapida, este tratamentul "homeopat". Cu alte cuvinte, nu o izolare a consumului este necesara, ci satisfacerea lui din productia interna, ceea ce nu este irealizabil", spune Florian Libocor.

Cel care se ocupa de finantele BCR, prima banca din Romania, Dan Bunea, crede ca BNR nu va mai creste dobanda, ci o va scadea spre sfarsitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO