Companii

Borcea a vandut afacerea de curatenie de pe Henri Coanda

Borcea a vandut afacerea de curatenie de pe Henri Coanda

Cristian Borcea, directorul executiv al clubului de fotbal Dinamo

12.07.2007, 20:01 163

Cristi Borcea, directorul executiv al Clubului de Fotbal Dinamo, a iesit din afacerea cu servicii de curatenie profesionala Romprest Service, care se ocupa de curatenia pe Aeroportul Henri Coanda, cu o luna inainte ca aceasta sa fie preluata de catre fondul de investitii 3i.
Borcea a vandut in luna mai pachetul de actiuni detinut la Romprest Service catre fondul Detaco, actionarul majoritar al companiei. Ulterior, intr-o tranzactie perfectata in iunie, Detaco, controlata de oameni de afaceri locali (printre care si Florin Busca - Walter, tot actionar la Dinamo), a vandut un pachet de 30% din Romprest catre gigantul 3i.
In urma acestei tranzactii, actionariatul companiei de curatenie se imparte intre Detaco LLC (60%), 3i Group PLC (30%) si Compania Nationala Aeroportul Henri Coanda-Bucuresti SA (10%), potrivit datelor de la Registrul Comertului.
Romprest Service a fost evaluata la peste 30 mil. euro, potrivit unor surse din piata, ceea ce face ca o tranzactie cu 30% din actiuni sa fie de peste 9 mil. euro.
Cristi Borcea, care mai detine actiuni si la distribuitorul de GPL Crimbo Gaz, nu a facut niciun comentariu pe marginea acestei tranzactii pana la inchiderea editiei.
Contactati de ZF, reprezentantii Romprest au precizat ca vor face publice informatiile privitoare la schimbarile de actionariat in perioada urmatoare. Reprezentantii 3TS nu au putut fi contactati.
3i este la al doilea deal pe piata locala, dupa ce la inceputul acestui an a semnat cu actionarii Centrului Medical Unirea (CMU), preluarea unui pachet de aproximativ 47% din titlurile companiei.
Preluarea Centrului Medical Unirea este considerata cea mai mare tranzactie de pe piata serviciilor medicale private, valoarea sa fiind estimata la peste 10 mil. euro.
Ca si in cazul CMU, investitorul va gestiona aceasta afacere prin intermediul filialei regionale 3TS Capital Partners.
3TS Capital Partners administreaza fonduri de 166 mil. euro si este una dintre cele mai mari firme de profil din Europa Centrala si de Est, cu birouri in Budapesta, Bucuresti, Praga, Viena si Varsovia. Actionarii 3TS sunt echipa de conducere, 3i si Sitra.
Potrivit ultimelor informatii disponibile, Romprest Service a incheiat anul 2005 cu o cifra de afaceri de 16,7 mil. euro si un profit net de 0,9 mil. euro. In cadrul companiei lucrau la finalul aceluiasi ani peste 1.800 de persoane. In prezent, compania are peste 2.400 de angajati permanenti, conform datelor de pe site. Romprest este prezenta cu activitati si in afara tarii, in Germania, unde a deschis incepand cu noiembrie 2002 trei puncte de lucru, la Munchen, Nurnberg si Wurzsburg.
Romprest are drept clienti companii precum Aeroportul International "Henri Coanda" Bucuresti, hipermarketul "Cora", Transelectrica, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor sau Eurial Invest.
Romprest are de asemenea un contract in valoare de aproape 41 mil. dolari (37 mil. euro) cu CFR Calatori, atribuit in urma unei licitatii oragnizate in ringul Bursei Romane de Marfuri. Contractul a fost incheiat in 2004 pe o perioada de 10 ani.
Consilierea 3i a fost asigurata de firma de avocatura Cameron McKenna, iar cea a vanzatorului de avocatii de la Stefanica Dutu & Partners.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO