Companii

Bucurestiul este sufocat, spun ONG-urile. Capitala este dezordonata, explica arhitectul-sef

Bucurestiul este sufocat, spun ONG-urile. Capitala este dezordonata, explica arhitectul-sef
30.09.2009, 23:35 55

Miza celor 54 de proiecte era faptul ca astazi intra in vigoarenoua lege privind dezvoltarea urbanistica, care propune omodificare de maximum 20% a Planului Urbanistic General (PUG), fatade derogari chiar si de 100% cum era pana acum. Sedinta a fostintrerupta inca de la inceput de un incident, dupa ce fostulsenator Marius Marinescu si liderul PRM Bucuresti Codrin Stefanescuau fost evacuati din sala.

Mai mult, ONG-urile au protestat ieri in fata sediului PrimarieiCapitalei impotriva aprobarii celor 54 de PUZ-uri, pe motiv caproiectele vor sufoca Bucurestiul, in timp ce Gheorghe Patrascu,arhitectul-sef al Capitalei, afirma ca "sunt niste aiureli", iarproiectele sunt legale.

Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul sustineca "aprobarea celor 54 de planuri urbanistice zonale ar dublasuprafata construita oferita proprietarilor prin Planul UrbanisticGeneral, pana la circa un milion de metri patrati. Din total,pentru peste 850.000 de metri patrati nu este precizata existentaparcarilor".

In replica, Patrascu afirma ca doar trei sau patru proiecte auderogari exagerate de la PUZ, dar respecta normele de urbanism."Aceste proiecte nu ar sufoca Bucurestiul. Capitala este sufocatade dezordine, nu din cauza constructiilor, pentru ca nu exista unsistem de transport in comun bine pus la punct, astfel incat sa numai fie traficul atat de aglomerat. In Paris densitatea populatieieste la jumatate fata de cea din Capitala", explica arhitectul-sefal Capitalei.

Companiile care vor sa construiasca un proiect imobiliar cuderogare de la PUZ - in principal pentru majorarea suprafeteiconstruite (pe verticala sau orizontala) - au nevoie de aprobareaCGMB. In caz contrar, proiectul nu poate fi inceput.

Patrascu a explicat ca daca cele 54 de PUZ-uri nu vor fi puse indiscutie pana la finalul zilei de ieri, incepand de azi nu vor maifi valabile. Consilierii municipali ai PNL, PSD si UDMR au parasitieri sala de sedinte a CGMB, inainte de inceperea votarii celor 54de PUZ-uri aflate pe ordinea de zi. Presedintele de sedinta CalinMurg a solicitat ulterior celor 22 de consilieri PDL si PNG saramana in sala de sedinte pentru a semna un convocator pentruorganizarea la ora 20.00 a unei sedinte de indata pentru votareaPUZ-urilor. Pana la inchiderea editiei sedinta nu a fost insareluata.

Patrascu, care a ocupat pana in septembrie 2008 functia de sefal Directiei Generale de Dezvoltare Teritoriala din cadrulMinisterului Dezvoltarii, a fost initiatorul legii care va intra invigoare azi referitoare la derogarea cu maximum 20% a PUG-ului. Cualte cuvinte, nu se va mai putea majora suprafata construita decatcu o cincime din cat prevad normele PUG-ului actual.

"PUZ-urile spre aprobare/respingere in cadrul ConsiliuluiGeneral au primit avizele inainte de august 2008 si au tot fostamanate. Avand in vedere ca azi este ultima zi in care mai estevalabila vechea legea, nu vor mai putea fi aprobate", afirmaarhitectul-sef.

Cele peste 500 de Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) aprobate inultimii patru ani au aglomerat Bucurestiul si au condus laintensificarea traficului, pentru ca nu au avut prevazute parcari,potrivit Asociatiei Salvati Bucurestiul. Arhitectul-sef sustineinsa ca noua lege a urbanismului care intra in vigoare azi va facecuratenie in dezvoltarea Capitalei.

Sedinta cu scandal

Sedinta CGMB a inceput cu un incident, dupa ce fostul senatorMarius Marinescu si liderul PRM Bucuresti, Codrin Stefanescu, aufost evacuati din sala, dupa ce acesta din urma i-a adresat repliciinjurioase presedintelui de sedinta, Calin Murg. Dupa ce au fostscosi din sala, cei doi reprezentanti PRM au declarat ca dacaPUZ-urile vor fi aprobate, acesta fiind motivul prezentei lor insala, vor face plangere penala atat impotriva primarului general,cat si impotriva consilierilor municipali, aratand ca data viitoarevor veni si "cu acte in sustinerea afirmatiilor de ilegalitate aproiectelor".

Sedinta CGMB a fost precedata de un protest al reprezentantilorPRM, pe trotuarul din fata Primariei Capitalei. In acelasi timp,reprezentantii mai multor ONG-uri au recurs la o forma inedita dea-si manifesta dezacordul fata de ordinea de zi a sedinteiConsiliului, imitand un cortegiu funerar - purtand un sicriu, ocruce si jerbe -, pentru ca nu au primit acordul de la PrimariaCapitalei pentru protest.

Din totalul de 54 de PUZ-uri, 29 sunt aceleasi cu cele aflate peordinea de zi a sedintei de vineri, 25 septembrie, iar 25 sunt nouinscrise.

Reprezentantii societatii civile sustin ca din cele 25 de PUZnou inscrise pe ordinea de zi, majoritatea propun derogari de lanormele actuale de urbanism, o parte dintre acestea neavand toatedocumentele cerute de lege. Printre acestea se numara si proiectulSatul Francez al omului de afaceri Costica Constanda, careintentioneaza sa demoleze actualele vile din cadrul proiectului sisa ridice blocuri de locuinte de lux.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO