Companii

Bucureştiul, pe val cu noile centre comerciale aflate în construcţie

Bucureştiul, pe val cu noile centre comerciale aflate în construcţie

Autor: Cristi Moga

01.06.2012, 00:07 3497

Firmele de construcţii Strabag, Bog'Art, Con-A şi Construct Ro (parte a grupului InterCora) lucrează intens pe şantierele a patru noi centre comerciale din Bucureşti, care vor livra în următoarele 17-18 luni spaţii comerciale noi cu o suprafaţă totală de aproximativ 80.000 de metri pătraţi.

Cele cinci reţele străine de pe piaţa de hipermarketuri au ajuns la 20 de magazine în Bucureşti, adică o medie aproximativă de un magazin la 100.000 de locuitori, dar în ciuda crizei nu dau semne că s-ar opri din expansiune.

Din luna martie, după topirea stratului gros de zăpadă căzut în această iarnă, Business Construct a început o monitorizare lunară a şantierelor de centre comerciale pe care există activitate în Bucureşti, iar lucrările au avansat într-un ritm extrem de rapid.

Dacă în aprilie se lucra la proiectele Promenada Floreasca, Cora Alexandriei şi Kaufland Mihai Bravu, la începutul lunii mai a început şi construirea centrului comercial Auchan City din Giuleşti, dezvoltat de firmele Auchan şi Immochan controlate de familia Mulliez din Franţa. Constructorul desemnat al proiectului este compania Bog'Art a lui Raul Doicescu şi în ciuda faptului că termenul de execuţie a lucrărilor prevăzut în autorizaţie este de 24 de luni, planul investitorilor este să termine proiectul construit pe structura unei hale industriale în circa 200 de zile, adică până la sfârşitul anului.

Drept urmare, în spatele unei pânze cu care a fost acoperit gardul, câteva zeci de muncitori lucrau pe şantierul proiectului Auchan City de pe Bulevardul Constructorilor inclusiv duminică 20 mai, când deja se vedeau progrese faţă de stadiul structurii de la începutul lunii: elementele în plus au fost eliminate, fiind păstraţi doar stâlpii de beton ce susţin structura metalică a acoperişului.

Auchan City nu este singurul proiect la care se lucrează şi duminica.

În aceeaşi zi, alte câteva zeci de muncitori ai austriecilor de la Strabag erau pe şantierul mallului Promenada, proiect mai complex, cu mai multe etaje de parcare subterană, a cărui finalizare este programată pentru toamna anului viitor.

Austriecii mai au puţin şi ies integral "din pământ", în unele zone lucrându-se la ultimul nivel al parcării. În condiţiile în care după mai mulţi ani de pauză lucrările au fost reluate doar la începutul acestui an, progresele sunt semnificative, chiar dacă nu la fel de vizibile ca în cazul turnului de birouri Sky Tower construit alături, care în februarie avea 15 etaje, iar acum a ajuns la nivelul 30.

Cel mai avansat proiect comercial aflat în construcţie în Bucureşti rămâne proiectul Kaufland Mihai Bravu, la care a fost deja montată o bună parte din acoperiş.

Proiectul va avea şi o galerie comercială şi ar trebui finalizat de InterCora şi Construct Ro în toamna acestui an, dar duminică pe şantierul dintre blocuri era linişte.

Cel de-al patrulea proiect comercial aflat în construcţie în Bucureşti este situat în Rahova, pe Şoseaua Alexandriei, unde sibienii de la Con-A construiesc pentru Cora un hipermarket şi o galerie comercială, programate de asemenea pentru finalizare în acest an.

De la începutul anului au fost ridicaţi circa 70% din stâlpii de susţinere, precum şi o parte din traversele structurii, astfel că şi despre proiectul din sudul Bucureştiului se poate spune că a avansat rapid. În aceste condiţii, dacă nu vor apărea surprize, până la sfârşitul acestui an în Bucureşti ar trebui să apară trei noi hipermarketuri şi galerii comerciale, iar anul viitor un nou mall, cu chiriaşi puternici, care consideră că revenirea consumului şi creşterea puterii de cumpărare în Bucureşti este sunt o chestiune de timp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO