Companii

Capital de 300 mil. euro pentru expansiunea Europolis in Romania si regiune

17.11.2004, 00:00 17

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Investkredit Bank AG au anuntat ieri a doua investitie de capital de 300 milioane euro in Europolis, compania de real estate a bancii Investkredit. Europolis este un portofoliu de fonduri investite in afacerile imobiliare din Romania si pe alte piete din regiune, aflate in crestere.
In Romania, grupul austriac Europolis a achizitionat in acest an proiectul Cefin Logistic Park cu o valoare estimata la 65 - 70 milioane euro, dupa ce anul trecut a cumparat pentru 30 milioane de dolari imobilul de birouri Europe House, imobil in care se afla sediul Orange.
"Sub numele de E2, Europolis va crea un portofoliu regional de 15 pana la 20 de proiecte. Activ deja in noile state membre ale Uniunii Europene din Europa Centrala plus Romania si Croatia, Europolis se va extinde in Bulgaria, Srbia si Muntenegru, Bosnia - Hertegovina, Macedonia, Ucraina si Rusia. Europolis va achizitiona, dezvolta si administra un protofoliu imobiliar de clasa A, proiecte de logistica si retail in capitalele acestor state si in centrele regionale", afirma reprezentantii BERD.
Capitalul de 300 milioane de euro pentru expansiunea investitorului austriac Europolis va fi furnizat de catre banca Investkredit cu 225 milioane euro, iar 75 milioane euro urmeaza sa vina de la BERD. Cele doua institutii de credit au facut o investitie de capital similara de 300 mil. euro in 2001.
Valoarea portofoliului ce va fi dezvoltat de catre E2 este estimata la un miliard de euro.
"Sustinand dezvoltarea afacerilor de real estate este o parte esentiala a muncii BERD in promovarea tranzitiei regiunii catre economii integral de piata", a spus Ralph Kinhirt, liderul operatiunilor BERD in afacerea E2.
In ultimii sapte ani, grupul Europolis a crescut ca una dintre cele mai mari companii imobiliare din regiune, avand un portofoliu de 21 de proiecte in Romania, Cehia, Ungaria, Polonia, Croatia, cu o valoare estimata pana la finele acestui an la 900 mil. euro.
Tranzactia recenta dintre Europolis si compania Cefin a implicat mai intai cumpararea de catre grupul austriac a companiei care dezvolta proiectul Cefin Logistic Park, aflat in prezent in prima faza de dezvoltare din cele trei prevazute.
Investitiile aferente celei de-a doua si a treia faze a proiectului Cefin Logistic Park vor fi derulate de Cefin din fonduri asigurate de Europolis, proiectul fiind estimat a fi finalizat in 3 ani.
Cefin Logistic Park se intinde pe o suprafata de peste 30 de hectare si va avea o suprafata construita de 150.000 de metri patrati. In prezent mai sunt in diferite stadii de dezvoltare si alte proiecte logistice, insa din punctul de vedere al dimensiunii, Cefin Logistic Park este cel mai mare.
Cefin Holding este unul dintre cei mai importanti parteneri ai producatorului italian IVECO. Holdingul este prezent cu activitati in Romania, Ungaria si Bulgaria si comercializeaza vehicule co-merciale, piese de schimb si subansamble. Pe langa servicii integrate pentru sectorul transporturilor, Cefin produce pe piata romaneasca si autobuze, printr-un parteneriat cu Autobuze Astra din Arad.
In ultimii doi ani, piata imobiliara romaneasca a atras investitori institutionali puternici, in special austrieci, atrasi de randamentul ridicat al investitiei pe piata locala fata de alte piete din regiune.
Astfel, in 2003, CA IMMO a cumparat Opera Center pentru circa 30 mil. $, iar in a doua parte a anului, Europolis a preluat Europe House. In acest an, a mai intrat pe piata prin achizitia de proiecte in domeniul comercial Meinl European Land Limited (Austria), care a platit 20 mil. euro pentru Militari Shopping Center. Mai mult, s-a inregistrat prima tranzactie ce a implicat doua companii deja existente pe piata: Jaguar Development, unul din cei mai mari dezvoltatori de proiecte imobiliare din Romania, a preluat pentru 25 mil. euro proiectul comercial City Mall.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO