Companii

Cartier rezidential langa Sibiu cu incalzire din pamant

15.09.2006, 20:53 97

Compania Solventa Investment investeste 2 mil. de euro in constructia unui cartier rezidential cu o suprafata de peste 13.800 de metri patrati la intrarea in localitatea sibiana Saliste.
"Am efectuat un studiu de piata care a stabilit ca exista interes pentru aceasta zona, care este frumoasa si nu este foarte departe de Sibiu. In plus, exista un trend, care s-a manifestat si in Germania, si in restul Europei Occidentale. Oamenii prefera sa fuga de zgomotul si poluarea oraselor mari si se refugiaza in zone verzi, iar Saliste este o locatie foarte buna din acest punct de vedere", declara Gustav Hamlescher, managerul general al firmei Solventa Investment.
Investitia face parte dintr-un proiect care propune metode alternative de incalzire, cu costuri reduse, dupa model german.
Terenul este concesionat de la o persoana fizica, iar termenul de finalizare a proiectului, plasat aproape de DN1, a fost fixat peste doi ani, urmand ca lucrarile la primele case sa demareze in primavara anului viitor.
Conform proiectului, cartierul rezidential este format din 26 de vile, distribuite de-a lungul unei strazi care va avea limitare de viteza de 30 de kilometri pe ora. Vilele au parter si mansarda si o suprafata utila intre 130 si 160 de metri patrati. Parcelele care cuprind casa si terenul aferent acesteia sunt cuprinse intre 400 si 500 de metri patrati.
Cartierul rezidential va fi incalzit de caldura emisa in mod natural de pamant, prin straturile adanci. Aceasta metoda de incalzire constituie o investitie initiala mai mare decat pentru o centrala termica, avantajele fiind insa mai mari.
"Este un sistem pentru care opteaza din ce in ce mai multi germani, datorita mai multor motive. Incalzirea pe gaz te determina sa depinzi de monopolul firmei distribuitoare, care poate mari preturile oricand, fara justificare. Platesti lunar taxele pentru consum. Pe cand, in sistemul alternativ, investesti o data, la inceput, dupa care energia este gratis. Potrivit calculelor facute de noi, costul investitiei initiale in sistemul alternativ este dublu fata de cel pentru o centrala termica. Investitia este amortizata in cinci ani, iar costurile intretinerii scad cu jumatate si, in plus, nu mai depinzi de pretul operatorului de gaz", spune Gustav Hamlescher.
Sistemul propus de Solventa prespunune, in principiu, forarea pana la o adancime de 100 de metri, dupa care caldura emisa de pamant este eficientizata printr-un proces complex, in care se foloseste si energie electrica.
Pretul vilelor variaza intre 50.000 de euro si 90.000 de euro, in functie de optiunile clientilor, de materialele de constructie alese sau de modelul de casa.
Compania Solventa Investment SRL a fost infiintata in 2004, cu sediul la Cluj, ca reprezentanta a firmei-mama, din Germania, Solventa Imobilien und Treuhand GMBH, unde este asociat Gustav Hamlescher.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO