Companii

Cat va mai dura agonia RAFO Onesti?

28.08.2000, 00:00 29



Statul roman se chinuie in zadarnic sa privatizeze RAFO Onesti, rafinaria fiind se pare condamnata sa hiberneze in asteptarea unui investitor strategic care sa o salveze de la lichidare, analistii fiind de parere ca, de fapt, rafinaria plateste pretul supradimensionarii capacitatii de procesare a titeiului de catre Romania.

FPS a organizat, in ultimul an, mai multe licitatii pentru selectarea unui investitor care sa cumpere pachetul de actiuni detinut la RAFO Onesti sau a unui administrator si finantator a activitatii rafinariei, dar nu a primit nici o oferta.

De 17 luni, de cand activitatea rafinariei a fost oprita, cei peste 2.500 de angajati au primit tot felul de promisiuni privind repornirea in conditiile in care datoriile totale depasesc deja 2.500 miliarde lei. Zeci de reprezentanti ai Guvernului, cat si investitori au promis ca rafinaria va primi titei in scurt timp". Cu o singura exceptie, in toamna anului 1999, cand Rafo a prelucrat 50.000 tone de titei de la SNP Petrom, nici o alta promisiune nu s-a concretizat.

In 1999, fostul premier Radu Vasile a decis infiintarea unei comisii guvernamentale care sa se ocupe exclusiv de repornirea Rafo, insa nu s-a ajns la nici o varianta de punere in functiune.

Rafinaria a mai pierdut, recent, un contract de procesare a 200.000 tone de titei pe luna incheiat cu firma britanica Claymore, care s-a retras imediat ce a aflat ca FPS nu a primit nici o oferta pentru privatizare. RAFO inregistra la sfarsitul primelor cinci luni ale anului, pierderi de 592,6 miliarde lei, la o cifra de afaceri de 93,9 miliarde lei. Potrivit raportului financiar, rafinaria a realizat, in aceasta perioada, venituri totale de 106,928 miliarde lei si cheltuieli de 699,5 miliarde lei.

Toader Gaureanu, directorul general al RAFO se declara optimist la sfarsitul saptamanii trecute in privinta reintrarii in normal a relatiei cu furnizorii de petrol. Aceasta deoarece Rafo si unul din principalii creditori externi, firma britanica Mansfield, au semnat, in luna august, o intelegere privind procesarea a 140.000 de tone de petrol, lunar.

"Avem toate acordurile cu Glencore si Mansfield, dar ii asteptam, intre 5-9 septembrie, pe reprezentantii bancii finantatoare. De principiu, banca a aprobat planul de afaceri, insa asteptam sa intram in normal cu furnizorii de petrol", a spus Gaureanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO