Companii

Catarama spune ca nu modifica strategia de extindere a Elvila

Catarama spune ca nu modifica strategia de extindere a Elvila

Elvila opereaza o retea de 52 de magazine, dintre care sapte au fost inaugurate de la inceputul anului, iar alte doua vor fi deschise pana in luna decembrie

17.11.2008, 16:19 39

"Trimestrul trei a adus o crestere de circa 10%. Pana la acest moment rezultatele se incadreaza in estimarile initiale. Estimam ca prognoza de 10% la nivel de grup va fi depasita in 2008", au spus reprezentantii Elvila.

Elvila opereaza o retea de 52 de magazine, dintre care sapte au fost inaugurate de la inceputul anului, cel putin doua unitati urmand sa mai fie deschise pana la finalul lui 2008.
Grupul este constituit din 4 companii, dintre care trei sunt axate pe productia de mobilier.
Dintre acestea, compania care inregistreaza cea mai mare cifra de afaceri este Elvila SA, care a raportat anul trecut vanzari de 28 de milioane de euro, in usoara scadere fata de rezultatul din 2006. La nivel de grup, Elvila a avut o cifra de afaceri de 112 mil. euro in 2007.
Piata de mobila nu a resimtit pana acum socul financiar, conform datelor raportate de principalii jucatori.
Astfel Mobexpert a anuntat in primele noua luni ale anului vanzari in crestere cu 27% la nivel regional ceea ce a urcat estimarile pentru acest an de la 10% la 15%. Retailerul de mobilier si decoratiuni interioare IKEA a realizat in luna septembrie a acestui an vanzari in crestere cu 20% comparativ cu aceeasi luna din 2007, in conditiile in care pentru intregul an fiscal (septembrie 2008-august 2009) compania si-a bugetat o crestere de 10%.
Silvarom, un alt producator cu traditie de pe piata locala, a anuntat ca nu a resimtit pana acum in mod direct impactul crizei internatioale deoarece compania a avut disponibilitati in cont.
Cu toate acestea, cresterea costului creditarii, unul dintre efectele crizei de peste Ocean, se resimte indirect in afacerile Silvarom prin intermediul clientilor care nu vor mai avea acces facil la cumpararea de mobilier pe credit.
Silvarom a finalizat anul 2007 cu o cifra de afaceri in scadere cu 30% comparativ cu nivelul de 60,1 milioane de lei (17 milioane de euro) din 2006. Scaderea de anul trecut a venit pe fondul renuntarii la activitatea de export.
"Pana la acest moment nu avem inregistrate efecte ale crizei internationale. Ne-am putea insa astepta la o stagnare sau chiar la o mica scadere a pietei de mobila in 2009 pe fondul instabilitatii economice si al tendintei de crestere a preturilor (materii prime, materiale, utilitati, dar si la bunurile de larg consum). Strategia de extindere in piata ramane neschimbata la acest moment", au adaugat reprezentantii Elvila.
La mijlocul acestui an reprezentantii Elvila au anuntat ca urmaresc extinderea cu unitati de suprafata mare, locatiile mici aflate in apropierea acestora urmand sa fie inchise.
Compania a investit de asemenea 700.000 de euro in lansarea catalogului propriu, a unei noi colectii si a site-ului in luna septembrie.
Piata mobilei este evaluata la peste un miliard de euro, cu un ritm de crestere de aproximativ 10-15%. La nivel de tendinta, este asteptata intrarea unor noi jucatori pe piata, precum si continuarea divizarii cat mai accentuate a pietei pe categorii de mobilier cum ar fi de exemplu cea de birou, de bucatarie sau de gradina. 
Totodata, este de asteptat ca importurile de mobila sa detina cote importante la nivelul pietei si in anii urmatorii, nivelul actual fiind de aproximativ 30%.
Printre cei mai importanti jucatori se numara companii precum Mobexpert, retailerul de mobila suedez IKEA, austriecii de la KIKA, Neoset sau Staer.
 
Nu sunt inca semnale negative
  • Mobexpert a anuntat in primele noua luni ale anului vanzari in crestere cu 27% la nivel regional, ceea ce a urcat estimarile pentru acest an de la 10% la 15%;
  • Retailerul de mobilier si decoratiuni interioare IKEA a realizat in luna septembrie a acestui an vanzari in crestere cu 20% comparativ cu aceeasi luna din 2007;
  • Silvarom, un alt producator cu traditie de pe piata locala, a anuntat ca nu a resimtit pana acum in mod direct impactul crizei internatioale
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO