Companii

Cati bani ar putea primi dezvoltatorii de eoliene din certificate verzi si cu cat creste factura la energie?

Cati bani ar putea primi dezvoltatorii de eoliene din certificate verzi si cu cat creste factura la energie?
26.05.2010, 00:00 758

In plus, dezvoltatorii de proiecte eoliene mai castiga bani sidin vanzarea energiei pe piata libera. Astfel, un proiect de taliacelui pe care CEZ vrea sa-l faca in Dobrogea, de 600 de MW invaloare de 1,1 miliarde de euro, se poate recupera in 7-9 ani princertificatele verzi, costul acestei recuperari urmand sa fiesuportat de catre consumatorii finali de energie electrica. Inciuda cifrelor mari care sunt vehiculate, specialistii din domeniudau de inteles ca totusi facturile la energie vor creste foarteputin ca urmare a proiectelor eoliene.

Cresteri nesemnificative

"Avand in vedere autorizatiile de infiintare emise de ANRE sifaptul ca de la inceputul anului si pana in prezent au fost puse infunctiune capacitati care totalizeaza mai putin de 2 MW, apreciemca pana la sfarsitul anului 2010 puterea instalata in centraleleeoliene va fi de circa 400 MW, caz in care cresterea medie apretului energiei electrice la consumatorii finali ca urmare aaplicarii schemei de sprijin prin certificate verzi va finesemnificativa", spun reprezentantii Autoritatii Nationale deReglementare in domeniul Energiei (ANRE), institutie cheie inprocesul de realizare a proiectelor eoliene.

Cei 400 MW instalati inseamna circa 600-700 de milioane de euroinvestiti, cam 160 de turbine montate si peste 300.000 de casealimentate cu energie verde. Daca se respecta prevederile Legii220/2008, care, desi nu este functionala, reprezinta cadrul pentrusprijinirea investitiilor in energie verde, in primul an defunctionare a celor 400 MW ar trebui emise circa 2 milioane decertificate verzi pentru fiecare MWh produs. Pentru dezvoltatoriide eoliene acest lucru inseamna in bani peste 100 de milioane deeuro tinand cont de faptul ca pretul maxim al unui certificat verdeeste de 55 de euro, iar cel putin pana in 2015 dezvoltatorii deproiecte eoliene ar trebui sa primeasca cate doua certificate verzipentru fiecare MWh produs.

1,5% in plus la factura in 2013

"In mod similar, pana la sfarsitul anului 2013 apreciem caputerea instalata in centrale eoliene va fi de circa 2.000 MW, cazin care cresterea medie a pretului energiei electrice laconsumatorii finali ar putea fi de circa 1,5%", spune ANRE. Cei2.000 MW reprezinta o estimare prudenta din partea institutieitinand cont de faptul ca potrivit celor mai recente informatii dinpartea Asociatiei Romane pentru Energia Eoliana, in 2013 ar puteafi ridicate proiecte eoliene cu o capacitate de peste 3.300 MW.

Cei 2.000 MW prognozati de catre ANRE inseamna investitii depeste 3 miliarde de euro, 800 de turbine montate si peste 1,6milioane de case alimentate cu energie verde.

"Pentru anul 2013, estimarile privind puterea instalata de 3.370MW par un pic cam optimiste", spune Bogdan Chirita, senior incadrul Transaction Advisory Services din Ernst and Young.

Chirita adauga ca trebuie luati in calcul mai multi factoriprivind dezvoltarea proiectelor eoliene, printre care se numaraefectele crizei economice sau instabilitatea legislativa careconstituie un impediment greu de trecut cu vederea de catreinvestitorii strategici.

"Avand in vedere toti factorii enumerati mai sus, putem spune capentru anul 2013 o medie de 2.000 MW putere instalata pe totparcursul anului este un scenariu mai mult decat optimist. Dincalculele noastre, pentru aceasta putere instalata reiese opotentiala crestere de 31,1 lei / MWh, luand Legea 220/2008 ca sireferinta pentru numarul de certificate verzi acordate", mai spuneChirita.

Acest lucru inseamna cam 8 lei pe luna in plus la factura deenergie din 2013 pentru o gospodarie care consuma lunar circa 250KWh.

Banii din certificate verzi

Mergand tot pe scenariile in care la sfarsitul acestui an vor fipusi in functiune 400 MW de proiecte eoliene, iar in 2013 vorexista 2.000 MW de proiecte eoliene, acest lucru inseamna ca inprimul an de functionare completa al acestor parcuri vor fi emisecirca 2 milioane de certificate verzi in cazul celor 400 MW sicirca 10 milioane de certificate verzi pentru cei 2.000 MW.

Aceste cifre au fost calculate tinand cont de actualeleprevederi ale Legii 220, potrivit careia se acorda cate 2certificate verzi pentru fiecare MWh produs in proiecte eolienepana in 2015.

In bani aceste certificate reprezinta peste jumatate de miliardde euro, bani care vor intra in buzunarele dezvoltatorilor eolieniin 2014. In plus acestia mai castiga si din vanzarea energieieoliene pe piata libera.

Luand un exemplu concret, cel al cehilor de la CEZ care vor saconstruiasca doua proiecte eoliene de 600 MW pana in 2011 investind1,1 miliarde de euro, se observa ca aceasta investitie poate firecuperata doar din certificatele verzi in circa 7 ani, incontextul in care se vorbeste despre o prelungire a termenului deacordare a doua certificate verzi pentru eoliene pana in 2017, maimult cu doi ani fata termenul stabilit initial din cauza faptuluica Legea 220/2008 nu este functionala de doi ani.

Discutii pentru modificarea legii

In prezent Legea 220 se afla in analiza la Comisia pentruIndustrii si Servicii unde se discuta ultimele amendamente petextul legii inainte de a fi trimisa la Camera Deputatilor. Unuldintre amendamente prevede chiar modificarea legii prin excludereaperioadei de acordare a cate 2 certificate verzi pana in 2015pentru investitiile in eoliene si orientarea acestui ajutor catreinvestitiile pe partea solara. "Dupa ce initial, potrivit legii,s-a spus ca pana in 2015 se vor acorda cate doua certificate verzipentru fiecare MWh produs in proiecte eoliene, acum vor sa dea unsingur certificat ca sa fie sprijinita mai mult partea solara.Exista mai multe interese politice in aceasta zona", spun surse dinpiata.

Deja investitorii care se afla intr-o faza avansata a lucruluila proiecte eoliene spun ca daca acest amendament va trece maideparte, isi opresc investitiile.

"Vor fi omorate toate proiectele daca un astfel de amandament vatrece. Eu sper ca acest lucru nu se va intampla pentru ca in modevident nu se vor mai atinge cotele obligatorii impuse Romanieiprivind energia verde. Daca cele doua certificate vor fi anulate,mai mult ca sigur renuntam la a doua parte a parcului, cea de laCogealac. Cred totusi ca este prea devreme sa ne pronuntam peaceasta tema, pentru ca deocamdata sunt doar niste idei", spuneAdrian Borotea, director de afaceri corporatiste in cadrul CEZRomania. Compania deja a montat peste 90 de turbine in prima partea proiectului eolian de la Fantanele. "Investitiile in energieregenerabila vor fi sustinute si tinand cont de costurile pe careacestea le genereaza. Este bine ca noi sa promovam cu prioritateenergia verde ieftina. Din acest punct de vedere pe ultimul loc seafla energia solara, iar pe primele locuri sunt energia eoliana sicea hidro. Propunerea noastra este chiar prelungirea termenului deacordare a cate doua certificate verzi pentru energia eoliana panain 2017, tinand cont de faptul ca Legea 220 nu se aplica de doiani", spun surse din Ministerul Economiei. Prelungirea termenuluide acordare a doua certificate verzi pe MWh pana in 2017 ar face caun proiect de talia celui pe care il dezvolta CEZ sa poata fiamortizat in sapte ani numai din vanzarea de certificate verzi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO