Companii

Ce sectoare din economie cresc până în luna mai - sondaj

Ce sectoare din economie cresc până în luna mai - sondaj

Autor: Radu Racu

28.03.2011, 10:52 28

Managerii din economia românească sunt optimişti în privinţaevoluţiei principalelor sectoare în perioada martie-mai faţă deprecedentele trei luni, conform unui sondaj publicat luni deInstitutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în intervalul martie-mai manageriiestimează o relativă stabilitate în comerţul cu amănuntul, un avansmoderat în servicii şi creştere în industria prelucrătoare şi însectorul de construcţii,


În cadrul anchetei de conjunctură din luna martie 2011,managerii din industria prelucrătoarepreconizează, pentru următoarele trei luni, o creştere a volumuluiproducţiei (sold conjunctural +23%), o relativă stabilitate anumărului de salariaţi (sold conjunctural -1%) şi o scumpire aproduselor (sold conjunctural +18%).

În ceea ce priveşte numărul angajaţilor, unele activităţi vor înregistra otendinţă de scădere accentuată, respectiv în metalurgie, fabricareaaltor mijloace de transport precum şi fabricarea substanţelor şi aproduselor chimice (solduri conjuncturale -28%, -18% şi, respectiv,-17%).

Activitatea de construcţii va consemna, în martie-mai, o creştere avolumului producţiei (sold conjunctural +18%) şi un avans moderatal stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +9%).

De asemenea, managerii estimează o relativă stabilitate a număruluide salariaţi (sold conjunctural +3%) şi o majorare a preţurilorlucrărilor de construcţii.

În sectorul de comerţ cu amănuntul, directorii intervievaţi auprognozat în luna martie 2011 o relativă stabilitate a activităţiieconomice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural +2%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO