Companii

Cehii de la Tepro Iasi se pregatesc sa-si faca bagajele

27.06.2000, 00:00 39



Doi investitori, dintre care unul roman si altul strain, negocieaza cu firma ceha Zelezarny Veseli un contract de cesionare a actiunilor Tepro Iasi cumparate de aceasta de la Fondul Proprietatii de Stat (FPS), a declarat ieri Alin Giurgiu, director general executiv al FPS.

Giurgiu a afirmat ca FPS a actionat in justitie firma Zelezarny Veseli in vederea rezolutionarii contractului de privatizare pe motiv ca biletele la ordin prin care cehii au garantat investitiile la Tepro nu sunt avalizate (garantate) de banca emitenta-Citibank, conform clauzelor contractuale.

FPS a redevenit recent actionar minoritar la Tepro Iasi, dupa ce instanta judecatoreasca i-a dat cOstig de cauza in procesul intentat actionarilor Zelezarny Veseli si SIF Moldova prin care ataca decizia Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) de inglobare in capitalul social al societatii a unor terenuri aflate in proprietatea statului.

"Acest fapt ne permite sa intervenim cu decizii pertinente in evolutia societatii", a precizat Alin Giurgiu.

Identificarea altor investitori care sa preia de la investitorul ceh contractul de privatizare pentru Tepro salveaza societatea, care inregistreaza in prezent pierderi insemnate. La sfOrsitul anului trecut, pierderile societatii se ridicau la 66 miliarde lei, iar datoriile la 187 miliarde lei.

IncepOnd cu 1 august, 524 din cei 1476 de angajati ai societatii Tepro vor fi disponibilizati, potrivit unui plan de restructurare aprobat la sfOrsitul saptamOnii trecute de AGA.

Directorul general al Tepro Iasi, Victor Balan, a declarat ca inainte de a se trece efectiv la procesul de disponibilizari, vor fi respectate toate etapele legale, iar sindicatul unitatii va fi informat la timp despre aceasta situatie.

"Reducerile vor viza mai ales sectoarele auxiliare si se vor face pe criterii profesionale. Avem nevoie de o echipa de buni profesionisti cu care sa putem lucra", a mai spus directorul Tepro. In urma restucturarii, conducerea societatii spera ca productivitatea muncii sa creasca de la 55 tone teava pe an pentru fiecare salariat, la 97 de tone. La ultima sedinta AGA, s-a mai stabilit "spargerea" Tepro in patru centre de profit, care vor avea autonomie in ceea ce priveste gestiunea costurilor, precum si a comenzilor pe care le pot atrage. "Un astfel de procedeu este aplicat la toate societatile mari din lume. Un mastodont cum suntem noi cheltuie enorm, iar multe dintre cheltuieli sunt nejustificate, lucru care duce la cresterea pretului la teava. De multe ori pierdem contracte externe tocmai din acest motiv", a explicat directorul general al societatii Tepro.

Societatea Tepro SA Iasi a fost privatizata in 1998, cOnd firma ceha Zelezarny Veseli a cumparat, contra sumei de 3 milioane de dolari, pachetul majoritar de actiuni detinut de FPS. Dupa privatizare, Consiliul de Administratie al societatii a stabilit reducerea treptata a numarului de angajati, ceea ce a nemultumit sindicatele, care au cerut prin numeroase actiuni de protest rezilierea contractului de privatizare.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO