Companii

Cei mai bogati 300 de romani si-au sporit averea cu un miliard de dolari

10.11.2004, 00:00 53

Topul celor mai bogati romani, editat de revista Capital, include anul acesta 55 de nume noi din care cea mai mare parte cu averi intre 20 si 100 de milioane de dolari.
Dintre acestia, o parte sunt oameni de afaceri care s-au intors in Romania dupa ce au pus bazele unor afaceri in strainatate, precum si multi investitori din domeniile imobiliar, comert sau telecomunicatii.
O parte dintre milionarii de anul trecut au iesit din top cum ar fi Radu Dimofte si Gabriel Popoviciu, care sustin ca nu mai au participatii la nici o societate comerciala, sau Culita Tarata din cauza datoriilor foarte mari care i-au grevat averea precum si Dan Pavel care si-a vindut partea din afacerea de incaltaminte Leonardo.
Varful topului a ramas aproape neschimbat, astfel cel mai bogat roman este in continuare Iosif Constantin Dragan cu o avere estimata la 800-850 de milioane de dolari, dupa care urmeaza Ion Tiriac cu averi de 700-770 de milioane de dolari si fratii Micula - patronii grupului European Drinks - cu 700 de milioane de dolari.
Urmeaza in ordine familia Paunescu, Sorin Ovidiu Vantu, Ioan Niculae, Dinu Patriciu, Frank Timis si Dan Grigore Adamescu.
Cea mai importanta schimbare la varful topului este intrarea pe locul zece a lui Dan Grigore Adamescu, care controleaza printre societatea de asigurari Astra si  magazinul Unirea Shopping Center, in locul lui Ioan Neculaie (Prescon).
Cu exceptia lui Constantin Dragan (primul loc) si Frank Timis (noua) ale caror averi au stagnat, averile tuturor celor din top zece au crescut  comparativ topul precedent..
Bucurestiul are cea mai mare concentrare de milionari in dolari, respectiv 115, fiind urmat de judetul Constanta, cu 18, de Timis cu 15 si de Cluj cu 14.
Clujul a fost dealtfel zona din care au provenit cele mai mari ascensiuni in top datorita evolutiei grupului financiar Banca Transilvania precum si a societatii de telecomunicatii Astral Telecom. Oamenii de afaceri din Cluj - Claudiu Silaghi, Marius Nicoara, Sorin Ghite , Horia Ciorcila si familia Nasui  si-au sporit substantial averile.
O alta tendinta care se manifesta mult mai pregnant din acest an este, potrivit reprezentantilor publicatiei, cresterea numarului de milionari - jucatori pe piata de capital. Domeniile economice care au generat cele mai mari averi sunt piata imobiliara, piata de capital si comertul.
Pe regiuni, in Timisoara milionarii provin in principal din constructii, servicii financiare si comert, in Moldova, cele mai mari afaceri sunt cele cu achizitiile de terenuri, iar in Prahova, se profileaza ca generatoare de averi industria turismului.
Conform Capital, averile celor mai bogati 300 de romani insumeaza 13 miliarde de dolari, in crestere cu un miliard de dolari.
Pentru companiile celor inclusi in Top lucreaza circa 700.000 de persoane.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO