Companii

Cele mai luxoase hoteluri din Bucuresti au avut incasari de 115 mil. euro anul trecut

Hotelurile de cinci stele au avut incasari de 115 mil. euro
04.03.2009, 18:38 110

Rezultatul este cu circa 10% peste cel raportat in 2007, insa acest avans se bazeaza in primul rand pe deschiderea hotelului de cinci stele Radisson SAS, cu 424 de camere, celelalte unitati raportand rezultate similare cu cele din anul precedent.

"In 2008 piata hoteliera de cinci stele din Capitala a inregistrat cresteri, insa in acest an s-au facut resimtite efectele crizei financiare si cred ca vom asista la un declin. In momentul de fata nu cred ca piata mai poate absorbi noi unitati", a spus Kurt Strohmayer, general manager al unitatii de cinci stele JW Marriott din Capitala.
Astfel, venitul mediu anual pe camera a scazut anul trecut cu peste 15%, pana la circa 35.000 de euro, arata calculele ZF, care iau in calcul o pondere a cazarii de circa 60% in totalul veniturilor, restul fiind asigurat de partea de evenimente si restaurante.
JW Marriott, cu o capacitate de 402 camere, ocupa in continuare primul loc pe piata dupa rezultatele de anul trecut. In 2007 cifra de afaceri a Societatii Hoteliere Grand, care detine JW Marriott, a fost de 40 de milioane de euro, potrivit Ministerului Finantelor. Pentru 2008 reprezentantii companiei nu au facut publice rezultate, insa managementul hotelului a afirmat ca nivelul afacerilor s-a situat la un nivel asemanator cu 2007.
Hotelul Radisson SAS, care a fost deschis oficial in luna septembrie a anului trecut, alte circa patru luni fiind in soft opening, a rulat intre 7 si 10 milioane de euro, potrivit calculelor ZF. Bucuresti Turism, compania care detine Radisson SAS si complexul Centre Ville, a raportat pe anul trecut afaceri de 15,5 mil. euro, in crestere cu circa 7,5 milioane de euro comparativ cu anul precedent, cand hotelul de cinci stele de pe Calea Victoriei nu era operational. Tinta declarata a Radisson SAS a fost, inca de la intrarea pe piata, obtinerea pozitiei de lider pe piata hoteliera.
Singurele hoteluri de cinci stele din Capitala care si-au facut publice veniturile pe 2008 sunt Crowne Plaza si Hilton, detinute de George Copos, care au rulat in jur de 32 mil. euro, rezultat apropiat de cel din 2007. Si hotelul Howard Johnson, controlat de omul de afaceri Puiu Popoviciu, a anuntat incasari in jurul a 15 mil. euro anul trecut, in usoara scadere comparativ cu 2007. Hotelul InterContinental, detinut de RHIC Holding, companie inregistrata in Elvetia si listata pe Bursa, nu a comunicat deocamdata rezultatele financiare din 2008, insa ultimele estimari indicau vanzari de 15 mil. euro.
In luna ianuarie a acestui an gradul de ocupare al hotelurilor de cinci stele din Capitala s-a situat sub 50%, in scadere cu pana la 10% comparativ cu anul trecut.
Aceste rezultate, care nu au cunoscut imbunatatiri spectaculoase nici in luna februarie, au tras un semnal de alarma la nivelul intregii piete. Astfel, mai multe lanturi precum Best Western sau Wyndham (care detine branduri precum Howard Johnson, Ramada) au amanat decizia de a afilia hoteluri de cinci stele pe piata locala. Pe segmentul de cinci stele de anul acesta este anuntata o singura deschidere, cea a hotelului Continental de pe Calea Victoriei, detinut de omul de afaceri Radu Enache.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO