Companii

Centrele de evenimente aduc 20% din businessul Turabo

14.04.2008, 19:46 18

Tudor Dragomir Niculescu, proprietarul lantului de cafenele Turabo, estimeaza ca anul acesta centrele de evenimente detinute vor genera afaceri de pana la 2,8 mil. euro, ceea ce inseamna 20% din cifra de afaceri bugetata de companie pentru 2008.
"In iunie vom deschide al doilea centru de evenimente, TuraboRoyal BallRoom, care va avea o contributie importanta la afacerile companiei, estimate la 14 milioane de euro pentru anul acesta", a declarat pentru ZF Tudor Dragomir Niculescu. Noul centru de 600 de metri patrati si o capacitate de 700 de persoane la un eveniment de tip bufet va fi inclus intr-un complex care se intinde pe o suprafata de un hectar si care va mai avea un restaurant cu terasa, o piscina si un lounge club, investitia totala fiind de pana la doua milioane de euro. "Trebuie sa ne extindem si sa diversificam serviciile pentru ca daca nu le facem noi o sa le faca altii si atunci o sa pierdem anumite oportunitati", este de parere Niculescu. Anul trecut centrul de evenimente Turabo Grand BallRoom deschis in 2005 a obtinut venituri de 720.000 de euro, ceea ce reprezinta 12% din cifra totala de afaceri, care a fost anul trecut de sase milioane de euro, valoare de trei ori mai mare fata de 2006.
Dezvoltarea afacerilor companiei a trezit interesul mai multor lanturi de restaurante si cafenele internationale, care s-au aratat interesate sa cumpere lantul Turabo, dar Niculescu nu a fost pana acum convins de sumele care i-au fost oferite in schimbul afacerii sale. "Nu pot sa spun ca nu m-am gandit sa vand, am avut si oferte, am si discutat, dar sumele oferite au fost incorecte din punctul meu de vedere", crede Niculescu, care vede ca lanturile internationale care si-au anuntat anterior intrarea pe piata din Romania si care au si patruns aici nu reprezinta nici 30% din valoarea afacerii sale.
Pana la o noua oferta de vanzare a afacerii, Tudor Dragomir Niculescu continua expansiunea lantului de cafenele cu care a inceput in urma cu cinci ani si a altor businessuri pe care le-a lasat deoparte in primul rand din cauza lipsei spatiilor adecvate. "Imi doresc sa deschid un hotel de cinci stele, dar cea mai mare problema este gasirea unei locatii adecvate. De asemenea, ma gandesc pentru anii viitori la un complex hotelier la mare sau la munte, ale carui servicii sa-i faca pe clienti sa stea cat mai mult posibil la noi", spune Niculescu.
Planurile de a-si dezvolta reteaua de cafenele in afara granitelor au fost de asemenea amanate de lansarea noului centru de evenimente, dar incepand din toamna acestui an sau cel tarziu din 2009 discutiile in acest sens vor fi reluate.
In prezent Turabo detine un lant de 29 de cafenele, in urmatoarele doua saptamani urmand sa se deschida cea de-a 30 a unitate, la Cluj. "Pana la sfarsitul anului vrem sa ajungem la 35 de cafenele, dintre care 14 sa fie amplasate in Bucuresti. Avem deja trei contracte de inchiriere semnate pentru anul asta, urmand sa deschidem o cafenea in Bucuresti si doua in tara si suntem in discutii pentru alte doua locatii tot in Capitala", anunta Niculescu. Din totalul de cafenele, doua au fost deschise prin franciza, dar pentru una dintre ele Niculescu a reziliat contractul din cauza nerespectarii de catre francizat a standardelor impuse. "Am putea deschide oricat de multe unitati ne-am dori in sistem de franciza, dar nu acesta este targetul nostru. Vrem sa avem locatiile noastre pentru ca este mai simplu sa pastram standardele de calitate", explica proprietarul Turabo. Potrivit acestuia, extinderea ar fi si mai spectaculoasa daca ar putea gasi spatii adecvate.
"Cel mai greu lucru in a deschide o cafenea este gasirea locatiei. Spatiile sunt foarte scumpe, de aceea niciodata nu stim cate locatii vom deschide. Anul acesta suntem in discutii cu alte doua lanturi de cafenele mai mici, dar asteptam sa vedem cum decurg lucrurile", spune Niculescu.
Pe piata cafenelelor, estimata la peste 100 mil. euro, principalii concurenti sunt City Cafe, Via Cafe, sau Centro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO