Companii

Centrele Spa câştigă teren: 31 de proiecte anunţate în semestrul I

Operatorii de Spa pot prelua spaţiul construit de dezvoltator, urmând să-l managerieze sub brand propriu, sau pot demara construirea de la zero cu investiţie proprie (FOTO: Shutterstock)

Operatorii de Spa pot prelua spaţiul construit de dezvoltator, urmând să-l managerieze sub brand propriu, sau pot demara construirea de la zero cu investiţie proprie (FOTO: Shutterstock)

20.06.2010, 23:38 191

Operatorii de centre Spa au anunţat în primul semestru alacestui an lansarea a 31 de astfel de centre, de şase ori mai multedecât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui raport alfirmei de monitorizare a pieţei construcţiilor IBC Focus, citat deMediafax. Investiţia medie într-un centru Spa este de circa unmilion de euro.

"În 2009 lumea era mai reticentă, dar businessul cu centre Spaeste profitabil, mai ales că sunt foarte puţine la nivel local. Înhotelurile de cinci stele este cel mai bine să investeşti, pentrucă beneficiezi de clienţii acestora. În plus au capacitate maredestinată acestor spa-uri, dar şi nevoia de un centru pentru a ficatalogat la 5 stele", a declarat pentru ZF Mihai Popa, directoroperaţional al World Class Health Academy JW Marriott.

De la începutul anului au fost anunţate nouă proiecte Spaindependente şi 22 integrate în hoteluri şi ansamblurirezidenţiale. Comparativ, în prima parte a lui 2009 au fostanunţate doar cinci investiţii în centre Spa. De exemplu, WorldClass Health Academy îşi propusese să deschidă un astfel de centruîn ansamblul rezidenţial InCity. În realitate, proiectul s-aconcretizat la începutul acestui an. "În paralel, am preluat decurând centrul din Plaza România şi am anunţat proiecte pentruzonele Pipera şi Floreasca, dar şi pentru Hotel Rex din Constanţa.Pentru începutul anului viitor avem planificat un centru lângăAuchan Titan. Şi mallurile au spaţii generoase şi mizează pe acesteproiecte", spune Mihai Popa.

Circa 18 proiecte din cele anunţate în acest semestru suntevaluate în medie la peste un milion de euro, restul necesitând unbuget de până într-un milion de euro.

Cele mai multe centre Spa se vor deschide în zona centrală aţării, unde sunt anunţate nouă proiecte, iar în sud, nord-vest şisud-est se vor lansa câte patru proiecte pe fiecare zonă, potrivitIBC Focus. În Bucureşti au fost anunţate trei proiecte Spa, toateaflate în stadiul de proiectare.

Şi în magazinul Cocor se va deschide, începând din septembrie,un centru Spa pe 200 de metri pătraţi, deţinut de Eden Spa, unuldintre cei mai importanţi operatori din România. Potrivitdeclaraţiilor anterioare ale conducerii Eden Spa, investiţia îndeschidere se ridică la 200.000 de euro. Operatorii de Spa potprelua spaţiul construit de dezvoltator, urmând să-l manageriezesub brand propriu, sau pot demara construirea de la zero cuinvestiţie proprie, mult mai mare decât în primul caz, urmând să seasocieze cu mallul sau hotelul care a oferit spaţiul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO